20.02.2019

Održana promocija monografije Vojnofilmski centar „Zastava film“



Promocija knjige Vojnofilmski centar „Zastava film“, autora Stevana Jovičića, mr Vukomana Milovanovića i Miluna Vučinića održana je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije kojoj je prisustvovao sekretar ministra kulture Igor Jovičić. Monografiju u kojoj je predstljena vojna kinematografija u Srbiji, koja beleži više od jednog veka postojanja, predstavili su recenzenti Radoslav Zelenović i Mile Jovanić, reditelj Srdan Golubović, autor knjige Milun Vučinić i potpukovnik Zoran Krupež.

Poštovaoci filma su imali priliku da čuju kako se delo stvaralo, koje su poteškoće, a koje blagosti zadesile autore prilikom pripremanja materijala. Potpukovnik Krupež nije krio zadovoljstvo zato što je ovo prva knjigga koja se bavi vojnim filmom.

O značaju institucije govorio je Radoslav Zelenović koje je istakao da nijedan doumentarni film o Vojsci Srbije neće moći da se snimi bez materijala i arhivskih snimaka koje poseduje „Zastava film“.

- Zahvalan sam Vojsci Srbije što je uspela da sačuva ovu instituciju u doba tranzicije i što je nisu privatizovali. „Zastava film“ jeste stara institucija, ali nije staromodna. Mogla je da se bavi samo nastavnim filmovima, ali je na sreću krenula u drugom pravcu – rekao je Zelenović dodajuću da su stvorena dela koja predstavljaju najrealniju sliku naše istorije.Svoje zadovoljstvo i radost zbog izdavanja ove jedinstvene monografije koja je na lep način uklopila ljude, dostignuća, ali i probleme sa kojima se susretao vojnofilmski centar, nije krio ni recezent Mile Jovanić koji je govorio o autorima i saradnicima.

Reditelj Srdan Golubović nastavio stopama svoga oca koji je 11 godina radio u VFC „Zastava film“.

- Moj otac je govorio da su najlepše godine njegove karijre upravo provedene u ovoj instituciji, a ja kažem da su to bile godine njegovog stvaranja. Tada je režirao film „Smrt paora Đurice“ – rekao je Srdan koji ističe da su dokumentarni filmovi koji se nalaze u arhivu VFC „Zastava film“ od velikog značaja za srpsku kinematografiju.Jedan od autora potpukovnik u penziji Milun Vučinić je izrazio zahvalnost saradnicima i istakao da je ovaj period izuzetno značajan jer se obeležava preko sto godina vojnog filma i 70 godina „Zastava filma“.

-Nijedna umetnost nije tako verno dočarala vojsku kao što je film. Zasluge pripadaju vojvodama Bojoviću i Mišiću koji su imali razvijen patriotizam i koji su prepoznali značaj filma – zaključio je Vučinić.Povodom Dana državnosti 15. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 15. februara odlikovao Sretenjskim ordenom trećeg stepena VFC „Zastava film“, povodom 70 godina rada za naročite zasluge u oblasti kulturno-dokumentarnih delatnosti.

Vojnofilmski centar „Zastava film“ beleži sedamdeset godina postojanja tokom kojih je postao hroničar vojne istorije. Autori monografije su zabeležili sve promene, sva filmska ostvarenja, nagrade i prizninja sa kojima se filmska kuća susretala od osnivanja Preduzeća za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije 1948. godine. Vojna kinematografija je nastala formiranjem Filmske sekcije pri vrhovnoj komandi 1916. godine.
 
photoFOTO GALERIJA