27.02.2019

Otvaranje izložbe „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne”



Izložba "Vasa Pomorišac - od tradicije do moderne", nastala povodom 125 godina od rođenja ovog slikara, biće otvorena u petak 1. marta 2019. godine, u 13 časova, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
Postavka, nastala u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom iz Zrenjanina i drugim institucijama i pojedincima, koja je nedavno premijerno predstavljena u zrenjaninskom muzeju, obuhvata 37 slika i crteža, ilustracije, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, s posebnim naglaskom na njegovoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjanin), kao i saradnji sa umetničkom kolonijom u Ečki.
 
Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni „Portret Milanke Vasiljev”, za koji je Pomorišac u Parizu 1938. dobio srebrnu medalju, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine. Autori izložbe su viši kustosi - istoričari umetnosti, Olivera Skoko i Ivana Arađan, dok su pokrovitelji projekta Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija „Gomeks”. 
 
Izložbu, koja će pred publikom biti do 20. marta 2019. godine, otvoriće pomoćnica ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić, a tokom njenog trajanja, svakog ponedeljka u 13 časova, za publiku će biti upriličena autorska vođenja.