28.02.2019

Promovisana knjiga „Istorija sestrinstva u Srbiji“



Promocija knjige „Istorija sestrinstva – od manastirskih bolnica do kraja Drugog svetskog rata“ autorke Stanojke Koprivice Kovačević, održana je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Delo, u kom je predstavljena istorija najbrojnije profesije našeg zdravstvenog sistema,  potkrepljeno je istorijskom građom, dokumentima i manje poznatim fotografijama.  

Svečanu promociju je otvorila predsednica Udruženja sestrinstva Marija Galić koja smatra da je Stanojka ostavila trag sestrama u amanet, a to su koreni profesije.

Kakav je odnos države prema sestrama? Kakav je odnos istoričara prema ženama? Šta donosi knjiga „Istorija sestrinstva u Srbiji“? – Ovo su tri pitanja na koja je odgovor dala prof. dr Svetlana Tomić, vanredni profesor Fakulteta za strane jezike koja je istakla da je Srbija na ovu knjigu čekala najmanje 150 godina.

- Učiteljska, vaspitačka i bolničarska profesija su prve ženske profesije i važe za one u kojima se vodi briga o ljudima. Žene su se pola veka borile za plaćen rad, mogućnost unapređenja i usavršavanja. Istoričari su najčešće isključivali žene iz prošlosti – rekla je Svetlana ističući da su prve istorije istraživanja pisale žene, medicinske sestre i da je sadašnja istorija nastala iz višestrukog revolta.

U ime Ministrastva zdravlja obratila se dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja koja je ovim putem želela da izrazi podršku koju sestrinstvo svakodnevno dobija. Ona smatra je ovo bio lep i važan skup u čast medicinskih sestara koje nesebično pružaju negu bolesnicima i umnogome doprinose njihovom ozdravljenju.
Impresije o knjizi nije krila ni Milena Tijanić, profesor Više medicinske škole u penziji koja smatra da je knjiga lepa i dopadljiva.

- Zadivljena sam dizajnom knjige. Stanojka je izrazila osetljivost na nepravdu. Bolelo ju je sve što je krvavo zadesilo naš narod, ali i sestre koje nisu imale adekvatan pribor za rad – rekla je Milena ističući da je Stanojka jedna od najmudrijih i najvažnijih žena koja nikada nije zaboravila one koji su pomogli zdravstvo.

Zaključnu reč je dala viša medicinska sestra u penziji i autorka knjige Stanojka Koprivica Kovačević koja je izrazila zahvalnost svim saradnicima, kao i svima koji su pomogli da se knjiga nađe na tržištu.

- Među ovih 20 poglavlja, izdvojila sam najtragičnije događaje: pojava pegavog tifusa u Prvom svetskom ratu i Bitka za ranjenike u Drugom svetskom ratu kada su bile angažovane bolničarke. Želela sam da se ne zaboravi sve što ne bi smelo da se zaboravi o medicinskim sestrama. To su ranije bile žene iz naroda koje su bile patriotski nastrojene – rekla je Stanojka.

U delu su na 350 strana temeljno obrađena zdravstvena zbrinjavanja i nega u manastrskim bolnicama počev od Hilandara i Studenice, Visokih Dečana i Ravanice... Knjiga je nastala u izdanju Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije „Sestrinstvo“, Medija centra „Odbrana“ i izdavačke kuće „Licej“.
 
 
photoFOTO GALERIJA