01.03.2019

Otvorena izložba „ Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“



U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“. Postavka je nastala povodom 125. godina od rođenja ovog slikara, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
 
Prisutne je pozdravila u ime domaćina Medija centra „Odbrana“, potpukovnik Biljana Pašić. Ona je naglasila da je do pre desetak dana izložba bila u Narodnom muzeju u Zrenjaninu, a da su zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji te dve ustanove sada i građani Beograda u mogućnosti da je vide.

Dom Vojske, galerija nekadašnjeg Ratničkog doma, kako je naglasila, prirodno je okruženje za tu izložbu jer se održava u vreme kada obeležavamo 100 godina od Velikog rata, a Vasa Pomorišac bio je borac Dobrovoljačke divizije u Prvom svetskom ratu i imao status „ratnog slikara“ pri Vrhovnoj komandi.
 
U ime Narodnog muzeja Zrenjanin prisutnima se obratila direktorka Jelena Gvozdenac Martinov, a o postavci su govorile autorke viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan.
Olivera Skoko ukratko je predstavila ličnosti umetnika, govorila o njegovom školovanju po svetu, o predratnom slikarskom i posleratnom i profesorskom radu.  Ona je naglasila da je Pomorišac bio prvi naš slikar koji je savladao tehniku vitraža, slikanja na staklu.

O delu slikara detaljnije je govorila Ivana Arađan.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić koja je naglasila da je Pomorišac bio čovek svog vremena, po svom patriotskom istorizmu, njegovoj savremenoj, modernoj interpretaciji, kulturnom nomadizmu i radoznalosti.

-Iako poznat po gotovo fanatičnom zalaganju za revitalizaciju sredevekovne umetnosti, Vasa Pomorišac je zapravo sledio zahteve svog doba i hrišćansku ikonografiju i teme iz nacionalne srednjovekovne prošlosti tumačio različitim stilskim jezicima modernizma, ekspresionizma, kubizma, secesije – rekla je Danijela Vanušić.
 
Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni „Portret Milanke Vasiljev”, za koji je Pomorišac u Parizu 1938. dobio srebrnu medalju, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine. Pored radova iz zbirke Narodnog muzeja, postavku čine  i radovi iz Savremene galerije Zrenjanina, ali i iz porodične kolekcije umetnikovog sina Gorana Pomorišca, što izložbi daje posebnost.

 
photoFOTO GALERIJA