05.03.2019

Otvorena izložba „Sopoćanska viđenja 2018“



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba radova nastalih na četrdeset trećem sazivu kolonije „Sopoćanska viđenja”, održanom 2018. godine u neposrednoj blizini manastira Sopoćani. 
 
Na otvaranju izložbe se najpre obratila viši kustos Jelena Knežević, načelnik Galerije Doma Vojske Srbije, a o izložbi i učešću na koloniji govorila je slikarka Amra Hodžić Jejna, urednica likovnog programa Kulturnog centra „Novi Pazar“. Izložbu je svečano otvorila selektorka kolonije i istoričarka umetnosti Olivera Vukotić.
 
Jelena Knežević je na početku istakla da je izložba „Sopoćanska viđenja“ primer uspešne saradnje Doma Vojske Srbije i Kulturnog centra iz Novog Pazara. Ona je podsetila da ovakve izložbe doprinose uvećanju zbirki koje doprinose likovnom stvaralaštvu u našoj zemlji, podsetivši da i Dom Vojske poseduje jednu takvu zbirku, koja broji preko 1500 dela visoke umetničke vrednosti.
 
O prošlogodišnjoj koloniji govorila je Amra Hodžić Jejna u ime novopazarskog Kulturnog centra, ali i jedna od deset autora zastupnjenih na ovogodišnjoj izložbi. Ona je uz zahvalnost učesnicima i selektorki izložbe podsetila na dugogodišnju tradiciju sopoćanske likovne kolonije, koja je do sada iznedrila oko 900 radova koji se čuvaju u vrednoj kolekciji. Amra Hodžić Jejna istakla je i da je kvalitet radova godinama ostao na zavidnom estetskom nivou, ali je naglasila i kulturni značaj koji kolonija ima za sam grad Novi Pazar.
 
Treću godinu za redom selektorka izložbe „Sopoćanska viđenja“ je Olivera Vukotić. Za svoje zalaganje, kako u kreiranju same izložbe, tako i u povezivanju dveju institucija Oliveri Vukotić je večeras uručena i zahvalnica Doma Vojske Srbije.

Ona je otvarajući svečano izložbu sa 43. kolonije istakla da je ovo jedna od najznačajnijih likovnih kolonija kod nas, dodavši pritom da je njena svrha pre svega razmena iskustava i energije među umetnicima. Na ovaj način, istakla je Olivera Vukotić, ostaju dela koja svedoče o jednom vremenu.
 
Na izložbi „Sopoćanska viđenja 2018“ mogu se videti radovi umetnika različitih senzibiliteta i različitih primarnih opredelenja. Tako se među izloženim radovima nalaze i crteži u metalu, ali i grafici i slike.
 
Među umetnicima zastupljenim na ovoj izložbi su Ljubiša Đurić, Amra Hodžić Jejna, Miroslav Lazović, Mika Lovre, Vukašin Milović, Dušan Mikonjić, Ljiljana Stojanović, Dimitrije Pecić, Saša Filipović i Vesna Džakić.
 
„Sopoćanska viđenja” su jedna od najstarijih likovnih kolonija na našim prostorima. Prva kolonija održana je sad već davne 1975. godine. Njenu, više od četiri decenije dugu istoriju, ispisali su najznačajniji umetnici iz regiona.
 
Koncept 43. saziva „Sopoćanska viđenja“ je: „Pitanje umetnosti / simultani kontinuitet prošlog i sadašnjeg?“. Pored umetničkih dela u kojima se mogu iščitati odgovori na apostrofirana pitanja, svoje stavove o postavljenoj tezi umetnici su izneli u javnom razgovoru na koloniji, a sve s namerom da se upozna biće umetnika i sagleda koliko su bitni faktori nasleđa, kao i aktuelnog trenutka u datim društveno-istorijskim okolnostima. Koncepcija „Sopoćanskih viđenja 2018“ zasnovana je na bogatstvu različitosti i introspektivnom sagledavanju dela, a nastali radovi potvrđuju da svaki kulturni period stvara sopstvenu, neponovljivu umetnost.
 
photoFOTO GALERIJA