06.03.2019

Održana promocija knjige „Moravska divizija drugog poziva“



Promocija „Moravske divizije drugog poziva“, memoarsko-istoriografske studije generala Ljubomira Milića, koju je priredio i uvodnu studiju napisao prof. dr Aleksandar Životić održana je danas u Atrijumu Doma Vojske Srbije. O delu su govorili akademik prof. dr Ljubodrag Dimić, potpukovnik doc. dr Dalibor Denda, urednik mr Snežana Đokić i priređivač prof. dr Aleksandar Životić.

Pišući o svojim sećanjima na komandovanje Moravskom divizijom drugog poziva, general Ljubomir Milić se oslanjao na lični dnevnik koji je vodio tokom čitavog perioda rata iskreno verujući da će svojim spisima uspeti da nadomesti nedostatke u do tada poznatim radovima.

O životu i vojnoj službi generala Milića govorio je dr Dimić koji je istakao da je iskaz kritičan, pisan sa odgovornošću i potkrepljen dokumentima.

U spisima se nalazi stručna analiza i stavovi ratne stvarnosti. Opisani su uslovi u kojima se ratovalo, vremenske prilike, da li je vojska obezbeđena hranom i naoružanjem – rekao je Dimić dodajući da istoričari sve praznine popunjavaju memoarima učesnika rata.

Potpukovnik docent dr Dalibor Denda je preporučio budućim istraživačima da koriste ovo delo, jer ovakvi izvori, pored arhivske građe daju mnogo jasniju sliku o ratu. Prema njegovim rečima, generalovim rukopisom imamo priliku da vidimo kako je 1914. godine jedna divizija koja je brojala više od 15 hiljada ljudi krenula na usiljeni marš.

Zaključnu reč na promociji je dao priređivač prof. dr Aleksandar Životić koji je izrazio zahvalnost svima koji pomogli da se izdaju memoari generala Milića.

Spis je nastao neposredno po završetku Prvog svetkskog rata, u periodu kada se postavljalo pitanje šta je bio povod za rat. Spisi su već 30ih godina bili pripremljeni za štampu i da su prihvaćeni od strane Akademije nauka. General je dobio nagradu za memoare – podsetio je prof. dr Životić.

General Ljubomir Milić rođen je 1861. godine u Gornjem Milanovcu. Bio general srpske, kasnije i jugoslovenske  vojske. Po završetku Niže škole Vojne akademije raspoređen je na dužnost u 7. bataljon Dunavskog pešadijskog puka. 1923. godine je dobio čin divizijskog generala, kada je i penzionisan. Preminuo je 1949. godine, kada je umro i poslednji general nekadašnje srpske vojske.
 
photoFOTO GALERIJA