11.03.2019

Knjiga „Besmrtni monitor” pred beogradskom publikom



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je promovisana knjiga kontraadmirala u penziji Boška Antića „Besmrtni monitor” koja od zaborava čuva sećanje na herojstvo posade monitora „Drava“ i njenog komandanta poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića.

Govoreći o autoru, general-potpukovnik u penziji dr Radovan Tomanović podsetio je da je Antić najplodniji autor o jugoslovenskoj ratnoj mornarici, a da je „Besmrtni monitor” 58 knjiga koju objavljuje  čuvajući mnoge mornaričke priče na veličanstven način od zaborava. Delo kontraadmirala Antića, istakao je on, otkriva neosporne činjenice o herojskom otporu posade u Aprilskom ratu, koja nije dozvolila da brod padne u ruke neprijatelja i zauvek se upisala u istoriju ostavljajući pokolenjima svetao primer kako se brani otadžbina i sloboda.

Kapetan bojnog broda u penziji Đorđe Pražić naglasio je da je to delo višedecenijski poduhvalt autora Antića koji je ozbiljnim i studioznim istraživanjem uspeo u potpunosti da sagleda sve društveno-političke prilike u osvit Aprilskog rata, donoseći jedinstvenu priču o monitoru „Drava“ i njegovom komandantu Beriću uz detalje koji do sada nisu bili poznati široj javnosti.

Poručnik fregate Dragan Spasojević iz Rečne flotile podsetio je da jedinica u kojoj službuje u spomen-sobi čuva svedočenja četvorice preživelih članova posade. Sem toga, kasarna u Novom Sadu nosi ime upravo po komandantu monitora „Drava“ Aleksandru Beriću, čuvajući od zaborava jedan od najsvetlijih primera mornaričkih oficira u srpskoj istoriji.

Autor „Besmrtnog monitora” naglasio je da mu je upravo poručnik Aleksandar Berić bio uzor u vojničkoj karijeri, te da mu je od prvih dana službovanja želja bila da od nepraednog zaborava otrgne posadu „Drave“ koja je s brodom zauvek otplovila u istriju. Godinama je sakupljao podatke, razgovarao sa preživelima i kockicu po kockicu slagao mozaik i rekonstruisao poslednje dane besmrtnog monitora i njegove herojske posade.

Na promociji odlomke iz knjige čitao je poručnik Spasojević vraćajući prisutne u ne tako davnu i nepravedno zaboravljenu prošlost osvetljujući junaštvo jugoslovenskih moranara koji i danas mogu svima biti primer kako se brani otadžbina i čuva oficirska čast.

U hladno jutro, 12. aprila 1941. godine, u blizini Čiba – današnjeg Čelareva, nemačke „štuke" su se obrušavale na monitor „Drava”, koji je, pogođen, posle sedmodnevnog otpora nemačkim osvajačima - tonuo na dno Dunava. Na njegovom jarbolu vijorila se izrešetana zastava, a ispod nje na komandnom mostu, u stavu mirno, stajao je ranjen komandant broda pozdravljajući simbol odanosti posade zemlji i narodu kome pripada. Dva simbola - zastava i komandant broda tonuli su zajedno sa njim stojeći na svom mestu – zastava na jarbolu, a komandant na komandnom mostu.

Pridržavajući se starog mornarskog principa, komandant monitora „Drava“ nije napustio svoj brod ni mrtve drugove na palubi broda i u njegovoj utrobi, koji su polako nestajali u vrtlogu koji je tonući brod stvarao, dok su ka obali plivali mornari noseći sa sobom uspomenu na svog hrabrog komandanta, na svoje poginule drugove, kao i sećanje koje će ovaj brod odvesti u legendu – koja govori o posadi broda kao nerazdvojivoj celini, o rodoljublju, o drugarstvu i ponosu, o nesalomivosti onih koji vole slobodu, čak i onda kada se za nju ide u smrt.

Među mnogobrojnim ljubiteljima pisane reči i poštovaocima mornaričke profesije današnjem predstavljanju knjige prisustvovale su i unuke poručnika Aleksandra Berića.
Autor Antić uručio je jedan primerak knjige „Besmrtni monitor” komandantu Rečne flotile kapetanu bojnog broda Andriji Andriću kao znak zahvalnosti za podršku u radu, ali i za opredeljenje Rečne flotile da sačuva sećanje na hrabrog poručnika Berića.
photoFOTO GALERIJA