12.03.2019

Dokumentarni film „Zasijaše grobovi solunaca“ predstavljen publici



U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je održana projekcija dokumentarnog filma „Zasijaše grobovi solunaca“, autora Miloša Meljanca. Reč je o projektu čiji je značaj prepoznalo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, i podržalo ga na prošlogodišnjem konkursu, na kome su zajednički učestvovali udruženja „Kajmakčalan“ i „Od stećaka do krajputaša“.

Obraćajući se publici uoči projekcije filma, autor i predsednik udruženja „Od stećaka do krajputaša“ Miloš Meljanac istakao je da je reč o projektu koji je uz minimalna sredstva i zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca ugledao svetlost dana.

Tokom rada na filmu, naglasio je on, imali su prilike da na terenu ponovo „prelistaju“ slavnu istoriju srpske vojske i u razgovorima sa brojnim istoričarima ali i običnim ljudima dođu do lokacija zaboravljenih srpskih vojničkih grobalja.

Film, dodao je Meljanac, daje zaokruženu sliku poštovanja i pijeteta prema herojima na čijim je moštima sazdana Srbija, naglasivši da je radeći na projektu došao do zaključka da je kultura sećanja Srbima slaba tačka, imajući u vidu broj stradalih Solunaca kojima nije obezbeđen dostojanstven hrišćanski počinak.

Istoričar Nenad Lajbenšperger iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture proveo je prisutne kroz hodnike istorije i vratio ih u dane koji su usledili posle proboja Solunskog fronta.

On je podsetio na istorijske činjenice – da je u vreme bitaka praksa bila da se poginuli sahranjuju u pozadini fronta, dodajući da je ideja novonastale države bila da svi oni večni počinak nađu u uređenim spomen-kosturnicama i vojničkim grobljima. Taj projekat, napominje Lajbenšperger, nikada nije do kraja realizovan jer ga je prekinuo Drugi svetski rat koji je u prvi plan stavio neke nove heroje. Tek je sredinom 2000. godine Srbija ponovo počela ozbiljnije da se bavi pitanjem obeležavanja i uređenja vojnih grobalja u Severnoj Makedoniji i Grčkoj. Ipak, neobeleženiostaju oni grobovi  koji se nalaze na obroncima planine Nidže, koj su i danas prepušteni uređenju udruženjima i entuzijstima.

Predsednik Udruženja „Kajmakčalan“ Stanoje Stojković naglasio je da su decenijama bili zaboravljeni grobovi junaka koji su život dali na braniku otadžbine, a da ovaj film ima za misiju podizanje svesti šire javnosti o postojanju i značaju vojničkih grobalja kako žrtve Solunaca ali i svih drugih boraca za slobodu ne bi bile zaboravljene.
Udruženje na čijem je čelu, dodao je on, danas broji oko 260 članova iz cele Srbije koji su do sada u više navrata učestvovali na raščišćavanju i obeležavanju večnih kuća palih heroja, dodajući da bez sistemskog rešenja i pomoći države taj posao ne može biti na adekvatan način završen.

Povodom obeležavanja stogodišnjice od ratnih stradanja u Prvom svetskom ratu, napisan je veliki broj knjiga, održano više naučnih skupova, priređen niz izložbi, ali je nedovoljno pažnje posvećeno stanju srpskih vojničkih grobalja u inostranstvu, posebno u Republici Severnoj Makedoniji. Film „Zasijaše grobovi solunaca“, okom kamere beleži, u šipražju i drači, zaboravljena groblja srpskih vojnika na kojima su izmešane zarđale metalne krstače i oronuli kameni nadgrobni spomenici. Priča prati i akciju volontera na čišćenju i uređenju večnih počivališta solunaca, da bi na kraju zabeležila trenutak kada su preostalo spomeničko nasleđe obasjali sunčevi zraci. 

U umetničkom delu programa nastupio je hor „Ogrlica od bisera“ pod upravom Jasne Vasiljević – Milanović i izveo numere „Ovo je Srbija“ i „Tamo daleko“, kao i jednu rusku pesmu u čast narodu koji je tokom Prvog svetskog rata pružao nesebičnu podršku bratskom srpskom narodu.
 
photoFOTO GALERIJA