13.03.2019

Promovisana knjiga „Šajkaška, srce srpske Vojvodine”



U Domu Vojske Srbije danas je beogradskoj publici predstavljeno novo izdanje Medija centra „Odbrana“ – knjiga „Šajkaška, srce srpske Vojvodine” autora Petra i Aleksandra Đurđeva.

Prema rečima jednog od autora, Aleksandra Đurđeva knjiga donosi istoriografske činjenice, ali i priče o slavnim ličnostima i događajima koji su obeležili burnu istoriju tog podneblja. Iako je početna ideja bila napraviti delo koje će sabrati osnovne informacije o srcu srpske Vojvodine, knjiga je vremenom dobijala na obimu i postajala svedočanstvo o stradanju i vaskrsnuću naroda koji je predstavljao bedem između zapadne civilizacije i muslimanskog sveta.

Profesor dr Ivan Stratimirović, potomak srpskog vožda Đorđa Stratimirovića, podsetio je na vreme kada su šajkaši, predvođeni njegovim pradedom, uspeli da pruže otpor daleko brojnijoj mađarskoj vojsci i izbore se za srpsku vojvodovinu, napominjući da su šajkaši bili hrabri i nepokolebljivi vojnici koji su čuvali kapiju Evrope.
Bora Otić, urednik emisije „Petkazanje“ na RTV Vojvodina i vrsni poznavalac nematerijalne kulturne baštine vojvođanskog kraja, ukazao je na činjenicu da su šajkaši bili toliko dobri i cenjeni ratnici da, ukoliko bi pali u neprijateljske ruke, za njih se plaćao visok otkup jer se nije smelo dozvoliti da stroj ostane bez takvih vojnika. On je naglasio da, imajući u vidu da je taj prostor Vojvodine nekada bio pod močvarama i ritovima samo iskusni poznavaoci tog kraja mogli su biti suvereni na tom terenu, a dodajući tome i izuzetnu vojničku veštinu, šajkaši su bili vanserijski vojnici.

Petar Đurđev, takođe autor dela i direktor Istorijskog arhiva Novi Sad podsetio je kao istoričar da su graničari bili na međi između dve civilizacije i da su godinama organizovali porodične zadruge koje su živele od veštine ratovanja, a sve u cilju da se vera i nacionalni identiten očuvaju i u turbulentnim vremenima.
On je dodao da su uloga i značaj graničarau srpskoj istoriji vremenom nepravedno zaboravljeni sve do 2012. godine kada je ponovo uvedeno obeležavanje tradicije Šajkaškog bataljona .

Urednica knjige Mirjana Sandić naglasila je da današnji šajkaši više ne plove šajkama, ali da su pripadnici Vojske Srbije nasledili njihov slobodarski duh kome su kroz vekove.

Knjiga govori o istoriji šajkaškog dela Bačke od najstarijih vremena i doseljavanja Slovena na Balkan, preko svih istorijskih perioda, do današnjih dana, sa osvrtom na njene geografske osobine i položaj, demografsku sliku i kulturu Srba ovog prostora. Slavna šajkaška oblast bila je srce srpske Vojvodine, u kojoj su živeli srpski graničari, šajkaši, vični ratovanju na rekama, iako ni brodovi ni jedinice nisu bili zvanično srpski. Na ratnim brodovima, šajkama, iskusni vojnici borili su se u čitavoj Evropi i svojim ratovanjem obeležili srednji vek u Podunavlju, čime su zaslužili počasno mesto u istoriji srpskog ratovanja na rekama. Knjiga otkriva zlatno sećanje na važne momente i događaje iz srpske istorije. Poseban značaj ovog dela je u istoriografskom prikazu slavnih ličnosti koji je iznedrila šajkaška Bačka.
 
Današnjoj promociji prisustvovali su i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković i protojerej Branko Ćurčin. U umetničkom delu programa zvuke iz srca Vojvodine proneo je gajdaš Maksim Mudrinić uz numere „Svi šajkaši odoše“, „Noć, tamna noć“ i „Sagradiću šajku“.
 
photoFOTO GALERIJA