18.03.2019

Konferencija za novinare Kluba generala i admirala Srbije



Klub generala i admirala Srbije, zajedno sa Beogradskim  forumom za svet ravnopravnih, SUBNOR-om Srbije, Društvom srpskih domaćina i drugim srodnim udruženjima, povodom 20-te godišnjice NATO agresije na SRJ, organizuje niz manifestacija. Tim povodom, danas je u Domu VS organizovana konferencija za medije na kojoj su govorili Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i bivši ministar spoljnih poslova SRJ, general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije; prof. dr Miladin Ševarlić, predstavnik Društva srpskih domaćina i narodni poslanik u Skupštine Srbije i Nikola Popević, urednik filmskog programa RTS.

Oni su najavili Međunarodnu konferenciju pod nazivom „Mir i napredak umesto ratova i siromaštva“, koja će biti održana 22. i 23. marta u Domu VS. Skupu će prisustvovati veliki broj aktivista i boraca za mir i ravnopravnost u svetu, koji svojim aktivnostima i delovanjem promovišu mirovne inicijative i ideje u svetu, pružaju podršku našoj zemlji u borbi za očuvanje integriteta i suvereniteta.

Među njima su Peter Handke, Sergej Baburin, Žak Ogar, Mišel Čudoski i mnogi drugi. Na međunarodnoj konferenciji će govoriti: dr Momir Bulatović, predsednik Vlade SRJ u vreme agresije, Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljni poslova SRJ; Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, bivši ministar spoljnih poslova SRJ; generali Milomir Miladinović, dr Luka Kastratović, Slobodan  Petković, dr Radovan Radinović i oko 80 učesnika iz inostranstva.

Klub generala i admirala Srbije 20. marta u Domu VS promovisaće dvotomnu knjigu urađenu na osnovu studije „Vojska Jugoslavije u odbrambenom ratu 1999.godine“, čiji su autori generali koji su 1999. godine predvodili Vojsku Jugoslavije u odbrani SRJ.

Izložbe fotografija i dokumenta o agresiji NATO-a, čiji je autor akademski slikar Milen Čuljić, biće otvorena 21. marta u Domu Vojske Srbije u 18,00 časova, a tokom dana obeležavanja 20-godišnjice od agresije NATO na SRJ,  u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj ulici, biće prikazano 12 dokumentarnih filmova o ratu 1999. godine.