18.03.2019

Predstavljena knjiga „Ilijina priča” Snežane Aleksić



U Atrijumu Doma Vojske Srbije večeras je predstavljena naučna monografija „Ilijina priča” autorke Snežane Aleksić. Promocija ove knjige koja je objavljena u izdanju novosadske Izdavačke kuće „Prometej“ održana je u saradnji „Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920“ i Doma Vojske Srbije.

Na promociji su govorili Ljubomir Marković, predsednik „Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920“, Zoran Kolundžija, urednik Izdavačke kuće „Prometej”, te autorka ove monografije Snežana Aleksić.

U recenziji za ovu knjigu Dejan Mikavica je naglasio da je “Ilijina priča“ knjiga o stradanju, viteštvu i požrtvovanosti sremačkih Srba u Velikom ratu, u kojem su svi prečanski Srbi, na različite načine, bili izloženi torturi i represalijama, kao deo naroda koji je težio nacionalnom oslobođenju i prisajedinjenju Kraljevini Srbiji.
 
Predsednik „Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920“ Ljubomir Marković podsetio je na promociji da je tema ofanzive srpske vojske u Sremu tema o kojoj je manje pisano, te je time objavljivanje ove knjige značajnije. On je podsetio i na okolnosti preduzimanja ove ofanzive krajem avgusta 1914. godine, podsetivši na tešku vojno-političku situaciju u kojoj se su srpska država i vojska tada nalazile. Marković je uz ovo podsećanje naglasio i moralnu snagu naroda u ovim sudbonosnim danima, ali i autentičnost svih dokumenata koji su u studiji objavljeni, a koji potvrđuju veliku žrtvu. On je zaključio da autorka ove knjige zaslužuje zahvalnost svih potomaka ratnika Srbije u Prvom svetskom ratu.
 
Zoran Kolundžija, izdavač ove studije, izrazio je zahvalnost autorki na ovom, za srpsku istoriografiju vrednom svedočanstvu, istakavši pritom da je ovo jedna u nizu knjiga koja je povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata objavljena u okviru edicije posvećene ovom za srpski narod bitnom istorijskom događaju. Kolundžija je rekao da je ovo i dokaz o herojskom odnosu prečanskih Srba prema otadžbini, te jednom usudu u kom su braća pucala jedni na druge, podeljeni u srpske i austrijske vojne tabore.
 
Autorka knjige „Ilijina priča“ Snežana Aleksić uz zahvalnost izdavaču i organizatoru ove promocije izrekla je svoja razmišljanja o temi kojom se bavila, a tiče se stradanja sremačkih Srba. Ona je sa prisutnom publikom u do kraja ispunjenom Atrijumu Doma Vojske Srbije podelila i svoja iskustva prilikom pisanja ove knjige, te način na koji je dolazila do određenih dokumenata. Snežana Aleksić je potom naglasila važnost ove teme u celokupnoj srpskoj istoriografiji, a da je njen rad upravo na tom putu opomena da se žrtva i usud sremačkih Srba ne sme zaboraviti, već iznova treba podsećati na njenu težinu.
 
Knjiga Snežane Aleksić obiluje fotografijama i dokumentima koji svedoče o stradanju Sremaca u Velikom ratu. Daju se statistički podaci o populaciji koja je stradala, spiskovi zarobljenika, verni podaci o uništavanju srpske manastirske i druge kulturne zaostavštine, kao i opisi brojnih bitnih činjenica vezanih za život jednog dela srpskog naroda koji se među prvima našao na udaru neprijateljskih vojski. Prvi deo knjige bavi se pokretanjem same ofanzive, dok je drugi deo vredna ekonomska analiza uslova u kojima su Srbi u Sremu živeli početkom rata.

Opšte prihvaćena teza na ovoj promociji u skladu je sa onim što je o ovoj knjizi izrekla prof. dr Tatjana Dragičević Radičević koja je zaključila da ’Ilijina priča’ jasno sagledava rezultat višedecenijskog, studioznog i sveobuhvatnog integrativnog istraživanja sa jasnim ciljem dobijanja svih relevantnih podataka, informacija i istorijski obuhvaćenih činjenica, na osnovu kojih se može izvesti zaključak o kompleksnom stradanju sremskog naroda u periodu od 1914. do 1918. godine.
photoFOTO GALERIJA