26.03.2019

Otvaranje izložbe „Preko pepela“, Predraga Dragovića



Povodom obeležavanja 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je retrospektivna izložba slikara i vajara Predraga Dragovića „Preko pepela“. Pozdravljajući brojne goste, posetioce i ljubitelje likovne umetnosti, pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“ istakao je da Ministarstvo odbrane i Medija centar i ovom izložbom želi da oživi sećanje na 78 dana ničim izazvane agresije 19 zemalja NATO alijanse i doprinese saopštavanju istine o herojskom otporu tom nametnutom ratu.

Rečeno je da nas sa slika i skulptura Predraga Dragovića gledaju oči kamena, da planine dišu bojama, a daljine se sažimaju u nama. Kamen je materijal koji simbolizuje čvrstinu i postojanost, osobine koje narodu kome pripadamo nikada nisu nedostajale. Upravo takvu viziju naroda i njegove zemlje koja se vekovima obnavljala krvlju mučenika svedoči autor postavkom pred nama. Medija centar „Odbrana“ je kod Predraga Dragovića prepoznao misiju koju i sami podržavamo da umetničkom kreacijom,  talentom i metaforom, osvetli deo stradalničke sudbine srpskog naroda. Autor svedoči i o otporu naroda kome je sloboda jedini način postojanja i vrhunski ideal, rekao je pored ostalog pukovnik Karapandžin, dodajući da će naša kuća i dalje otvarati vrata svim opusima ove vrste „kako bismo živom i autentičnom slikom, rečju i oblikom svedočili istinu o slobodoljubivom narodu koji je tokom svoje istorije u svetskim zbivanjima uvek bio na strani istine i pravde. Na tom putu je i predstojeća izložba fotografija Tomislava Peterneka, koju ćemo 4. aprila otvoriti u našoj Maloj galeriji“.

Otvarajući izložbu „Preko pepela“ o bogatom slikarskom i vajarskom opusu Predraga Dragovića govorio je Dragan Lakićević, ističući da su njegove nove slike, izložene u ciklusu „Preko pepela“ zahtevale retrospektivni ram motiva, umetničkih postupaka i opredeljenja, ali da sama izložba nije tek retrospektiva starijih dela poznatog autora.

Starija, novija i najnovija dela ovog, tako reći antologijskog izbora, ukazuju na kontinuitet jednog likovnog života u kojem se „prvo“ produžava u „drugom“ i narednom. Uzevši za središnji motiv pogrom nad srpskim svetinjama i narodom u zavetnoj zemlji, umetnik je svoj doživljaj ukupne istorijske i političke inverzije izrazio na fantazmagoričnim prizorima pohare najvažnijih vrednosti srednjovekovne kulture u kojima su život, identitet i umetnost jedno. U novim slikama sve bukti: plotovi i oltari, kuće i apside, predeli i nebo. Između pepela i plamena paklena kola igraju siluete figura koje su čas ljudi, čas đavoli. U obasjanju vatre koja uništava i stvarno i duhovno izranjaju i ruše se prepoznatljive kupole, fasade i freske civilizacije – savršenstvo i sklad stvoreni su slavu Boga raspadaju se u građu, iverje i pepeo, svedoči Lakićević, pozivajući mnogobrojne ljubitelje da s posebnom pažnjom i senzibilitetom posmatraju izložene slike i skulpture, jer će „ samo na taj način otkriti i pogled koji je usmeren sa slike u posmatrača“.

Zahvaljujući pripadnicima Medija centra „Odbrana“ na profesionalnoj organizaciji izložbe „Preko pepela“, autor Predrag Dragović poručio je kolegama da je beogradski Dom Vojske, sa svojim galerijama, danas najprofesionalnije mesto za izlaganje u Srbiji, koje karakterišu poseban senzibilitet, jedinstveno razumevanje i neponovljive emocije.

Izložba „Preko pepela“ otvorena je u Velikoj galeriji Doma Vojske do 13. aprila.  
  
photoFOTO GALERIJA