07.04.2019

Turnir „Nove nade šaha 2019“ održan u Domu Vojske Srbije



Sedmi turnir "Nove nade šaha" održan je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Ovogodišnje takmičenje održano je pod sloganom „Kad ugledaš dobar potez počni tražiti još bolji“.
 
Organizator i pokrovitelj turnira bilo je Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ u saradnji sa Vojnom akademijom, Vojnom gimnazijom i Srednjom stučnom vojnom školom.
 
Takmičenje je ove godine održano u 6 različitih kategorija, a šahovsko umeće odmerilo je preko 150 učesnika iz čitave Srbije. Turniri za decu održani su u kategorijama predškolaca, dece do 18 godina, te ekipni turnir gradova na kojima su učestvovala deca do 14 godina starosti. Svoje umeće na zasebnim turnirima odmerili su i pripadnici Vojske Srbije, koji su se borili za „Trofej vojvode Živojina Mišića“, šahisti iz nekoliko IT kompanija, a bio je organizovan i kutak za slobodne partije.  

Šahovski turniri „Nove nade šaha“ organizuju se od 2013. godine u cilju promocije šaha kao igre koja razvija tehnike i veštine strategije, poštovanja protivnika, dobrog pamćenja i proaktivnog razmišljanja. Organizator ističe da se kroz ovaj projekat podržava i promoviše šah kao igra, prvenstveno kod dece i mladih, a zatim i održava šahovski duh u zajednici kako ova drevna igra ne bi bila zaboravljena.

Tokom prvih šest godina menjane su lokacije održavanja turnira. Poslednje tri godine Svečana sala Doma Vojske Srbije postala je domaćin mladim šahistima iz naše zemlje. Prvi turnir u Domu Vojske održan je 11. jun 2016. godine kada je posle dve decenije ova institucija ponovo bila domaćin jednom šahovskom događaju.

Glavni šahovski događaj bio je Ekipni turnir gradova koji se održao po drugi put. Učestvovalo je osam ekipa: Novi Sad, Novi Banovci, Kragujevac, Paraćin, Niš, Kosovska Mitrovica, Zemun i Novi Beograd. Ekipe su brojale po osam članova, i to četiri dečaka i isto toliko devojčica od prvog do osmog razreda osnovne škole. Ovogodišnjim turnirom „Nove nade šaha 2019“ po prvi put je obuhvaćena cela teritorija Srbije.

Organizatori su se potrudili da najmlađi učesnici turnira „Nove nade šaha“ ove godine posete Vojnu akademiju i vide kako i u kojim uslovima žive i uče kadeti Vojne akademije, budući oficiri Vojske Srbije.

Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ kao glavni organizator i pokrovitelj šahovskog događaja „Nove nade šaha“ iz godine u godinu pojačava svoju šahovsku aktivnost, prevashodno okrenutu mladim i perspetkivnim srpskim šahistima. 

Ovogodišnji turnir završen je dodelom medalja i pehara najboljim učesnicima, čime je još jednom, pre svega mladim šahistima, odato priznanje i data podrška u daljoj igradnji nove i lepše šahovske budućnosti u našoj zemlji.
 
 
 
 
photoFOTO GALERIJA