08.04.2019

Film „Univerzum bola“ prikazan u Domu Vojske Srbije



U Atrijumu Doma Vojske Srbije večeras je održana projekcija dokumentarnog filma „Univerzum bola“, autora Ranka Đinovića. Film predstavlja potresna svedočanstava o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2007.godine.

Nakon projekcije, publici su se obratili Jugoslav Petrošić, Stevan Đurović, pukovnik u penziji, kao i sam autor Ranko Đinović. 

Pukovnik u penziji Stevan Đurović rekao je da iznova treba podsećati na ljude koji su svojim životima opravdali časne pretke i njihova dela, jer naglašava „ćutanje o stradanju Srba predstavlja novi zločin“. Đurović je film „Univerzum bola“ okarakterisao kao opelo i parastos svima koji su svoje živote dali za spas otadžbine.
 
Jugoslav Petrušić je istakao karakter srpskog naroda i njegovu tvrdu veru koja ga je održala vekovima, i zbog koje je stradao na ovakav način. On je kao svedok ratnih događaja podsetio i na zverstva koja su činjena nad srpskim življem na Kosovu i Metohiji u poslednjih nekoliko decenija.
 
Autor filma Ranko Đinović rekao je da je ovaj film namenjen podsećanju na veliko stradanje i žrtvu srpskog naroda da opstane na svojim vekovnim ognjištima, ali je posebno naglasio da je on namenjen i svima onima koji bi da prikriju i prećute sigurno najbolniji period u savremenoj srpskoj istoriji. Uz podsećanje na ove teške godine stradanja i mučenja, on je rekao da je naša obaveza kao društva da pamtimo i delimo bol sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije u ovim krvavim godinama, a da je na državi da zbog porodica žrtava istraje na pronalaženju i kažnjavanju svih onih zločinaca koji su ova dela počinili.
 
Prisutni govornici složili su se da je najbolnije što ni posle dve decenije od prvih zločina počinjenih nad srpskim narodom nema kazne za počinioce. Oni su izrazili nadu, da će pravda za žrtve i njihove porodice, jednog dana ipak biti zadovoljena, te da će svi oni koji su planski progonili i ubijali Srbe sa Kosova i Metohije odgovarati pred nadležnim sudovima.

Na kraju filma dati su i podaci o broju stradalih i nestalih. Naime, do sada je identifikovano 367 tela stradalih Srba, a još njih 547 se vode kao nestali.
 
Film „Univerzum bola“ hronološki donosi potresne priče o stradanju srpskog naroda u periodu od 9 godina, ali i svedoči o monstruoznim otmicama, mučenjima i ubistvima Srba, kao i o uništavanju duhovne, kulturne i materijalne baštine našeg naroda na prostoru Kosova i Metohije. 

Poruka filma na kraju ostaje kao opomena svima onima koji misle da će srpski narod i država zaboraviti svoje stradale sunarodnike, a ona glasi da „potraga nikad neće prestati“.
U umetničkom delu programa pesmu „Vila sa Košara“, otpevala je Jefimija Đinović.
 
photoFOTO GALERIJA