18.04.2019

Prestavljena knjiga „Deca u logorima Nezavisne Države Hrvatske“



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je održana promocija knjige „Deca u logorima Nezavisne Države Hrvatske” autorke Danice Kaće Čolović.
 
Na promociji koju su zajednički organizovali Udruženje "Krajiški privrednik" i Medija centar "Odbrana" govorili su prof. dr Momčilo Subotić, naučni savetnik u Institutu za političke studije, prof. dr Dragan Škobalj, redovni profesor Internacionalnog univerziteta Brčko, Milena Dražić, preživela logorašica, te Mirko Radaković i Zoran Vranešević, urednici knjige i sama autorka Danica Kaća Čolović.

Prisutni govornici na književno-istorijskom času, kako je okarakterisana ova promocija podsetili su da Srbi kao stradalnički narod u HH veku, nažalost, imaju čega da se sećaju i pominju danas. U tom smislu knjiga Danice Kaće Čolović verno je svedočanstvo o „zlu vremenu“ sa mnoštvom fotografija i dokumenata vezanih za stradanje Srba, Jevreja i Roma u logorima Nezavisne Države Hrvatske. Govornici su se složili da je autorka ispoštovala naučne istine, uz nezaobilazna istorijska i ideološka tumačenja činjenica koje su dovele do nezapamćenog genocida. U tom smislu složili su se da treba pamtiti i čuvati sećanje na, verovatno, najveće stradanje u HH veku.
 
Milena Dražić, jedna od retkih živih svedoka mučenja i progonstva unutar logora Nezavisne Države Hrvatske prisetila se svojih trauma iz najranijeg detinjstva, koje su je obeležile za čitav život. Deo svoje dirljive i strašne priče koja se zajedno sa svedočenjima ostale preživele dece nalazi u knjizi „Deca u logorima Nezavisne Države Hrvatske” ona je podelila i sa okupljenima u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.
 
Sama autorka najpre je izrazila zahvalnost govornicima i publici, a potom naglasila emotivnu, ali i naučnu težinu posla koji je uradila na sastavljanju ove knjige. Ona je rekla da knjiga mora služiti kao opomena, ali da je ona samo jedna u nizu svedočanstava o velikom stradanju Srba i drugih nacija u logorima, te da srpsko društvo ne sme stati u svojim istraživanjima i stalnim podsećanjima na zlo koje se jednom dogodilo.
 
U svojoj studiji  Danica Kaća Čolović iznosi podatke o stradalima, detaljnu analizu logora Jasenovac, te posebno značajne i dirljive iskaze preživele dece logoraša. Zaključak knjige „Deca u logorima Nezavisne Države Hrvatske” štampan je na srpskom, engleskom, ruskom i nemačkom jeziku.

Knjiga je podeljena na dva dela, od kojih se prvi tiče samog stradanja dece u logorima kao što su Sisak, Jastrebarsko, Stara Gradiška, Gornja Rijeka i brojnim drugim, a drugi deo knjige zapravo je svojevrstan omaž Diani Budisavljević, čuvenoj spasiteljki dece iz logora pod upravom Nezavisne Države Hrvatske.
 
Knjiga „Deca u logorima Nezavisne Države Hrvatske”, u vreme obeležavanja godišnjice proboja zatočenika iz logora Jasenovac, govori o zločinima, strahotama i stradanju, ali i nadi i plemenitim ljudima. Napisana je u duhu zaveta vladike Nikolaja Velimirovića: „Srbi, celom svetu objavljujte njihovo stradanje, da se nikada nikome ne bi ponovilo ono što se njima desilo”.

U okviru umetničkog dela programa na početku i samom kraju večerašnje promocije nastupila je ženska pevačka grupa „Novi Beograd”.
 
photoFOTO GALERIJA