19.04.2019

Uručena priznanja za najbolje naučne radove u 2018. godini




U Domu Vojske održana je svečanost dodele godišnjih nagrada Ministarstva odbrane za najbolji naučno-istraživački i doktorski rad u sistemu odbrane, objavljen u toku protekle godine. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i zamenik načelnika Generalštaba VS general major Petar Cvetković sa saradnicima, predstavnici naučnih ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, slušaoci različitih nivoa obrazovanja i usavršavanja i kadeti Vojne akademije.
 
Za ovogodišnje laureate, kojima je priznanja uručio državni sekretar Aleksandar Živković, izabrani su dr Aleksandar Karai iz Vojne akademije, za najbolji naučnoistraživački projekat, dr Boris Jovanović iz Centra za primenjenu matematiku i elektroniku Uprave za telekomunikacije i informatiku GŠ VS i dr Bojana Fidanovski iz Vojnotehničkog instituta, za najbolju doktorsku disertaciju.
 
Čestitajući dobitnicima ovogodišnjih nagrada i podravljajući goste u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i svoje, državni sekretar Aleksandar Živković je, pored ostalog, rekao:
 
- Naučno-istraživačka delatnost u sistemu odbrane integrisana je u naučno-istraživački sistem Republike Srbije i predstavlja jedan od glavnih pokretača razvoja i jačanja sistema odbrane. Uzimajući u obzir da su nauka i inovacije ključni faktor konkurentnosti i razvoja, težište rada naučno-istraživačke delatnosti u Ministarstvu odbrane usmereno je na usavršavanje postojećih sredstava, postupaka i sistema naoružanja i vojne opreme, čiji su prototip inovacije kao rezultat naučnih istraživanja. U periodu od 2014. do 2018. godine urađeno je u proseku 11 inovacija godišnje, što je za oko 10 odsto više nego u prethodnom periodu, rekao je Živković i dodao da Ministarstvo odbrane posebnu pažnju poklanja naučnim radnicima koji unapređuju naučno-istraživačku delatnost i tako doprinose jačanju sistema odbrane.
 
- Kao i prethodnih godina u Ministarstvu odbrane učinjeni su značajni koraci na unapređenju i razvoju nauke. Projektovanje novog naoružanja i vojne opreme i njihovo uvođenje u proizvodnju direktan su rezultat naučno-istraživačkog rada u sistemu odbrane. Tokom 2018. godine izvršeno je 127 zadataka iz oblasti osnovnih primenjenih i razvojnih istraživanja, realizovano 89 zadataka verifikacionih i završnih ispitivanja i usvojeno 18 sredstava. U osam projekata koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bilo je angažovano 25 istraživača iz sistema odbrane, a veliki broj istraživača i naučnika iz MO i VS učestvovalo je na više od 130 različitih naučnih skupova, konferencija, manifestacija, sajmova. Afirmisali smo se i kao organizatori i suorganizatori više naučnih i sajamskih manifestacija kao što su Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner“, i naučni skup „SIMOPIS“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.
 
Polazeći od činjenice da su nauka, znanje i naučnoistraživački potencijal značajni činioci razvoja u savremenom društvu, Ministarstvo odbrane u cilju podsticanja naučnoistraživačkog rada i stimulisanja naučnog i istraživačkog kadra svake godine organizuje i sprovodi proceduru izbora za najbolji istraživački projekat i doktorsku disertaciju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Izbor dobitnika nagrade  za ovu godinu obrazložio je pukovnik Aleksandar Ilić, načelnik Odeljenja za naučno-istraživačku delatnost, koji je istakao da su „za dodelu godišnje nagrade istaknuta četiri istraživačka projekta i šest doktorskih disertacija“ objavljenih prošle godine.
 
Komisija Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane izabrala je i za nagradu predložila istraživački projekat „Istraživanje dinamičkog ponašanja vozila pod dejstvom sila opaljenja integrisanog naoružanja“ čiji je rukovodilac dr Aleksandar Karai iz Vojne akademije i dve doktorske disertacije, koje su, s istim brojem podova podelile prvo mesto. To su doktorati „Efikasan mehanizam kriptografske sinhronizacije u algoritmima selektivnog šifrovanja multimedijalnih sistema nove generacije“ autora majora dr Borisa Jovanovića iz Centra za primenjenu matematiku i elektroniku Uprave za telekomunikacije i informatiku GŠ VS i „Kompozitni materijal na bazi bioobnoviljive nezaštićene smole i recikliranog polietilen-tereftalata“ dr Bojane Fidanovski iz Vojnotehničkog instituta.
 
Nakon predstavljanja nagrađenih radova laureati i njihovi gosti mogli su da vide izložbu naučnih radova, projekata i dostignuća Vojnotehničkog instituta, Centra za primenjenu matematiku i elektroniku Uprave za telekomunikacije i informatiku GŠ VS (J-6) Tehničkog opitnog centra i Instituta za strategijska istraživanja.  
             
           
photoFOTO GALERIJA