24.04.2019

Knjiga o Voždu kao azbuka srpske istorije



U Domu Vojske Srbije danas je promovisana veoma zanimljiva i po mnogo čemu posebna knjiga „Vožd Karađorđe u Drugom srbskom ustanku, Vojno-diplomatska uloga nacionalnog sveštenstva“ autora pukovnika u penziji Novice Stevanovića.

Pojašnjavajući  period  Drugog srpskog ustanka u srpskoj istoriji i ulogu  Karađorđa Petrovića, autor piše i o brojnim događajima i dešavanjima koja u dosadašnjoj literaturi nisu opisana. On koristi arhivsku građu, dokumenta i fotogragfije, prezentuje tadašnje topografske karte, ali objašnjavajući određene likove, osim fizičkog opisa upotreljava i upravni govor. Tako je na oko dve stotine stranica uz vešto odabrane islustracije interesantno i znalački prikazan jedan značajan period srpske istorije.

-Profesori istorije ove podatke ne znaju i zato ćemo knjigu uručiti ministru Šarčeviću (ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) sa predlogom da se podeli đacima. Pravićemo promocije po opštinama, zbog opšteg obrazovanja stanovništva, jer ne znati istoriju svog naroda je neoprostivo- rekao je Ljubodrag Marković, pukovnik u penziji i predsednik „Udruženja potomaka ratnika od 1912-1920. godine", koji je u ime Republičke konferencije ove organizacije  pozdravio današnji skup.

On je takođe najavio promociju prvenstveno u rodnom mestu autora, u Vranju, naglašavajući da ovim delom Novica Jovanović „govori i pribavlja istinu o Prvom i Drugom srpskom ustanku i dokazuje da Srbi poštuju slobodu iznad svega“, kao i da je knjiga dragocena i po tome što su događaji i ličnosti perfektno opisani.

Autor je objasnio da se istraživačkim radom i pisanjem o istorijskim temama bavi dugi niz godina. Službovao je u Dalmaciji, Bosni i južnoj Srbiji, a novinarstvom se bavio u vojnim novinama i časopisima.  U protekle više od dve decenije intenzivno je proučavao arhivsku građu i objavio više knjiga o istorijskim temama, za koje je i nagrađivan.

Odlomke iz knjige  „Vožd Karađorđe u Drugom srbskom ustanku, Vojno-diplomatska uloga nacionalnog sveštenstva“ danas su čitali Milena Harambašić i Pavle Lučić. Objavljivanje su pomogli  Hrišćanska misao, Univerzitetska biblioteka pravoslavni bogoslovi, Hilandarski fond i Zadužbina „Nikolaj Velimirović i Justin Popović“
 
photoFOTO GALERIJA