25.04.2019

Naučna konferencije „Odnos NATO prema Balkanu“



U Domu Vojske Srbije, danas je održana Naučna konferencije „Odnos NATO prema Balkanu“, koju je organizovao  Evroazijski bezbednosni forum.

Cilj konferencije bio je da se iz različitih uglova rasvetli strategija NATO pakta prema Balkanu, pre svega prema državama tzv. zapadnog Balkana - Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji, u kojima nisu dovršeni procesi integracije u „Evroatlansku zajednicu“. U fokusu referata bilo je, kako se moglo čuti, „nasilno i brzopleto pritiskivanje država koje nisu članice NATO i nastojanje da se zatvori takozvana crna rupa i „potisne uticaj Rusije“ kako bi se nastavio dalji pohod na istok“.

Govornici se se osvrnuli na protivrečnosti međunarodnih odnosa i aktuelnih interesa velikih sila na prostorima Balkana, a posebno na tri važna pitanja - na istorijski kontekst i geostrategijski i geopolitički značaj Balkana, pitanje njegovog položaja u strategijama i planovima NATO pakta i njegovih vodećih sila, ali i  kakve su im danas namere kad je reč o tom regionu.

Svoje radove na konferenciji predstavili su prof. dr Nenad Kecmanović („Problemi integracija BiH  u NATO pakt“), prof. dr Radomir Milašinović („Prijem Crne Gore u NATO pakt suprotno volji naroda“), dr Dragan Petrović („Makedonija kao žrtva pritisaka NATO pakta“), prof. dr Siniša Borović („Srbi i NATO - Strategija NATO prema KiM – lažnoj državi Kosovo“), prof. dr Branko Krga („Odnos Srbije prema NATO“), dr Aleksandar Pavić („NATO kao oružje novog totalitarizma“), prof. dr Božidar Forca („Odnos NATO prema vojnoj neutralnosti Republike Srbije“), i prof. dr Mitar Kovač („Obavezujući sporazum između R. Srbije i lažne države Kosovo kao uslov za proširenje NATO pakta“).

Zaključci sa konferencije, koja je organizovana u dva panela, biće štampani i objavljeni u prvom ovogodišnjem broju časopisa „Bezbednosni forum“.
 
photoFOTO GALERIJA