14.05.2019

Film „Srbijo, dušo moja” prikazan u Domu Vojske Srbije



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je održana projekcija igrano-dokumentarnog filma „Srbijo, dušo moja”. Scenario za ovaj film rađen je po usmenom predanju potomaka učesnika Velikog rata sa područja Jadra, koji su od početka borbi na Ceru učestvovali u bitkama na Gučevu, Mačkovom kamenu, Kolubari i preko Albanije, Krfa i Soluna vratili se u domovinu.

Reditelj i scenarista je Zoran Grujić, a film je realizovan pod pokroviteljstvom „Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije 1914–1918. godine” iz Loznice, a povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata.

Pre same projekcije prisutne je najpre pozdravio pomoćnik gradonačelnika Loznice, Ljubomir Đokić, koji je podsetio na slavnu ratničku istoriju lozničkog kraja, te naglasio da „onaj ko ne poštuje svoje pretke ne misli dobro ni svojim potomcima“. Đokić je pomenuo brojne akcije koje u tom smeru grad Loznica preduzima, a među kojima posebno mesto zauzima snimanje filma „Srbijo, dušo moja“.

Prisutnoj publici u do kraja ispunjenoj Svečanoj sali Doma Vojske Srbije potom se obratio i Dragutin Đukanović u ime „Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije 1914–1918. godine” iz Loznice koji je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u realizaciji filma, a posebno Medija centru „Odbrana“ sa kojim ovo udruženje godinama sarađuje. Đukanović je ovom prilikom najavio i nove projekte u cilju stalnog podsećanja na slavne trenutke iz srpske istorije, a koji su vezani za loznički kraj.

Rezervni pešadijski kapetan i saradnik na scenariju, Radovan Simić, podsetio je na okolnosti pod kojima je vođena Cerska bitka, jedan od najslavnijih trenutaka u velikom ratu kada je srpska vojska u pitanju.

Nakon projekcije publika je mogla da pozdravi većinu aktera koji su omogućili da se ovaj film snimi. Tom prilikom publiku je pozdravio komopozitor Svetislav Božić, čija je muzika korišćena u ovom filmu. On je pozvao na budnost i u današnjem vremenu kada je u pitanju očuvanje otadžbine, te skrenuo pažnju da film „Srbijo, dušo moja“ upravo tome i služi. Božić je rekao da je ovaj film posebno bitan za mlađe naraštaje.

Na samom kraju reditelj, scenarista i jedan od glumaca u filmu, Zoran Grujić, izrazio je zadovoljstvo zbog večerašnje projekcije u Domu Vojske Srbije. Grujić se zahvalio svim svojim saradnicima.

Ova filmska priča u sedamdeset minuta, na upečatljiv način, kroz mozaično ukomponovane ispovesti glavnih aktera filma, prikazuje vrtlog istorijskih događaja i životnih sudbina junaka filma, aktera Velikog rata. Mladost Jadra i Loznice tog vremena prekalila se u teškim ratnim vremanima koje još upečatljivije dočaravaju igrane scene koje njihovoj priči daju posebnu draž i verodostojnost.

Promociju su horski obojili članovi Kulturno-umetničkog društva „Karađorđe“ pod dirigentskim rukovodstvom Darka Nestorovića.

Film „Srbijo, dušo moja“ nedavno je ovenčan prvom nagradom na 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna Buklija“ u Velikoj Plani.
 
 
photoFOTO GALERIJA