23.05.2019

Priznanje Udruženja književnika Srbije Domu Vojske Srbije



Na Svečanoj akademiji zahvalnosti svetim Kirilu i Metodiju, održanoj danas u Udruženju književnika Srbije, direktoru Medija centra „Odbrana", pukovniku Stevici Karapandžinu, uručeno je Blagodarje  - posebno priznanje Domu Vojske Srbije, za uspešnu saradnju.

Počasni predsednik Udruženja, Radomir Andrić, obrazlažući odluku spomenuo je veliki doprinos te ustanove Ministarstva odbrane Udruženju knjiiževnika.

– Uvek ste nam pomagali, omogućavali okupljanje pisaca, pa vas, u znak zahvalnosti i razumevanja, nagrađujemo. A i ko će prvo pomoći nego sused, komšija. Dom Vojske je tu, prekoputa i zaista smo na vas uvek mogli da se oslonimo, rekao je Andrić.

Nakon što mu je član Skupštine Udruženja, književnik Adam Puslojić uručio Blagodarje, zahvaljujući na časti, pukovnik Karapandžin istakao je da je to za njega i saradnike veoma prijatno iznenađenje.

- Nisam imao nameru da govorim, ali inspirisan značajem praznika koji sutra proslavljamo, u njegovo navečerje, mogu da kažem da već sutra imate priliku, kao i na svakoj liturgiji, pa i u Domu Vojske, da vidite naše pripadnike kako blagoljepijem ukrašavaju službu Božiju, koristeći Crkenoslovenski jezik. Oni koji ne razumeju pitaju: Kakve veze vojska ima s kulturom i duhovnošću, verom i crkvom... I kako vi pravoslavni imate vojske koje ratuju, ubijaju u bojevima, a Gospod je rekao, ko te udari po obrazu, okrenu mu i drugi? Kroz odgovor na pitanje Saracena, sveti ravnoapostolni Kiril takvima odgovara kontra-pitanjem: Ko bolje poštuje zakon, onaj koji ispunjava jedan njegov član ili oba? Jedan jeste taj, o okretanju drugog obraza, ali drugi član tog zakona je – da nema veće žrtve od one učinjene za bližnjega, a upravo je to radila naša vojska vekovima, a radi i danas, istakao je direktor Medija centra „Odbrana, pukovnik Stevica Karapandžin.
 
Prisutnima na skupu se obratio pesnik i književni kritičar Aleksandar Petrov koji je u pozdravnoj besedi istakao da se želja pisaca - da 24. maj, dan svetih ravnoapostolnih  Kirila i Metodija, bude državni praznik  - ispunila.
– Slavimo 1156. rođendan slovenske pismenosti i kulture, jer se 863. godina smatra godinom rođenja slovenske azbuke , rekao je Petrov govoreći o misiji dva brata monaha, koji su ostavili neizbrisiv trag u slovenskoj civilizaciji, iako su, kako se smatra, bili Grci. On je dodao da je Metodije bio vojni zapovednik  u grčkoj, pre nego što je obukao mantiju, a da je otac svetih bio čuveni vojskovođa.

Svečarskom događaju prisustvovali su i gosti iz slovenskih zemalja, stihove Konstantina Filozofa govorila je Nina Simić,  dok je za muzički program bila zadužena Elena Roškova Stanisavljević.
photoFOTO GALERIJA