24.05.2019

Projekcija filma Predmet „Tuzlanska kapija” – SVEDOČENjE



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, danas je održana projekcija dokumentarnog filma Predmet „Tuzlanska kapija” – SVEDOČENjE, snimljenog po scenariju generala Ilije Brankovića, u režiji pukovnika Branislava Glušice.

Film sublimira rezultate svih ekspertskih timova, kao i argumente suda Bosne i Hercegovine u postupku protiv generala Novaka Đukića koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, a koji potvrđuju da nikakva granata nije mogla da eksplodira na Trgu kapija u Tuzli.

Tragičan događaj koji se desio na tuzlanskom Trgu kapija 25. maja 1995. godine u 20.55 časova, kada je život izgubila 71, a više od 180 osoba lakše i teže ranjeno, ni nakon 24 godine ne prestaje da izaziva pažnju u stručnim i širim krugovima.

Uoči projekcije filma mnogobrojnoj publici, među kojima su se našli i članovi tima odbrane generala Novaka Đukića , obratio se general Ilija Branković, koji je govorio o nelogičnostima sa kojima se susreo i koje su ga podstakle da nakon napisane dve knjige o masakru na Tuzlanskoj kapiji, napiše scenario za ovaj film i pred kamerama svedoči o detaljima koje je tužilaštvo i sud BiH krivotvorilo.

Za uzrok tragedije proglašena je granata iz topa 130mm koji je navodno pripadao Vojsci Republike Srpske, a navodnu naredbu za gađanje dao je general Đukić kao komandant “taktičke grupe“ na Ozrenu.

Od 2014. godine eksperimentima na poligonu Nikinci i drugim naučnim istraživanjima eksperata iz Srbije, Republike Srpske, Češke Republike,  Francuske i Izraela nepobitno je ustanovljeno da nijedna granata nije uzrok tragedije.
 
 
photoFOTO GALERIJA