27.05.2019

Otvoren 18. međunarodni festival harfe



Koncertom u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je otvoren 18. međunarodni festival harfe, koji se ove godine organizuje pod nazivom „Focus on youth“.

Na otvaranju nastup su imale harfistkinja Mina Marinković i violinistkinja Aleksandra Milanović, a na programu su između ostalih bila dela kompozitora Kloda Debisija, Morisa Ravela i Gabrijela Forea.
 
Tako je publika na početku mogla da čuje „Sičilijana, op. 78“ Gabrijela Forea. Potom su mlade umetnice izvele 4 kompozicije Kloda Debisija: Izbor iz svite „Dečji kutak“, „Serenada za lutku“, „Mali pastir“ i „Golivogov plesni kolač“. Do kraja su izvedene kompozicije „Fantazija za violinu i harfu, op.124“ Kamija Sen-Sansa, „Andante Religiozo“ i „Skerco Fantazija“ Ernijeta Renijea, te kompozicija „Ciganin“ koncertna rapsodija za violinu i harfu.

18. međunarodni festival harfe održava se od 27. maja do 4. juna, na nekoliko lokacija u Beogradu. Organizatori, Udruženje harfista Srbije i prijatelja harfe, ističu da je ove godine fokus manifestacije na mladim i uspešnim srpskim harfistima, što i slogan festivala potvrđuje.
 
Ovogodišnji Festival harfe stavlja akcenat na naše mlade umetnice koje su ostvarile zapažene rezultate u svetu: Lenka Petrović, pobednica Međunarodnog takmičenja u Izraelu 2018. godine, kada se po prvi put u istoriji harfizma Srbije na najprestižnijem svetskom takmičenju zavijorila srpska zastava, Milica Pašić i Hana Paraušić, prve harfe Zagrebačke opere i teatra, Katarina Stanković, pobednica na audiciji za izbor Prve harfe Hradečke kraljevske filharmonije u Češkoj, te Irina Pejoska, najmlađa dobitnica ovogodišnje Svetosavske nagrade, Tijana Kozarčić, aktivna koncertna solistkinja i profesor harfe u Brizbejnu u Australiji, kao i Mina Marinković i Anđela Stanković, koje su postigle zapažene rezultate i pozornost stručnog žirija na svetskim takmičenjima u Izraelu i Americi.
 
Pored svečanog otvaranja koje je održano u prepunoj Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, 29. maja u Svečanoj sali MŠ „Stanković“ nastupiće Irina Pejoska, dan kasnije u Skupštini grada Beograda publika će moći da čuje muziciranje Lenke Petrović, ali i pobednika Međunarodnog takmičenja „Petar Konjović“. Istog dana u Kulturnom centru u Pančevu koncert će imati Hana Paraušić, koja će nastupiti još jednom 1. juna u Muzeju nauke i tehnike. Drugog juna u Ustanovi kulture Stari grad nastupiće haršistkinje Tijana Kozarčić i Anđela Stanković, uz pratnju Radice Đedović na flauti. Dan kasnije, u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca koncert će imati Katarina Stanković.
 
Završni koncert ovogodišnjeg Festivala harfe planiran je za 4. jun u Zadužbini Ilije M. Kolarca gde će kao solisti nastupiti Lenka Petrović, Irina Pejoska, Mina Marinković, Hana Paraušić, Milica Pašić, kao i Gudački ansambl "Metamorfozis" pod dirigentskom palicom maestra Ivana Markovića.
 
Međunarodni festival harfe u Beogradu predstavlja umetnički najreferentniji strukovni događaj zemlje i regiona. Festival harfe dobio je etiketu EFFE (Europe for Festival and Festival for Europe) za 2015/16 i za 2017/18 godinu – kao potvrdu evropskog kvaliteta i značaja.
 
Podršku Festivalu dali su gradsko Ministarstvo za kulturu, FMU u Beogradu, Kolarčeva zadužbina, Ustanova kulture Stari Grad, Muzej nauke i tehnike, Dom vojske Srbije, Muzička škola „Stanković“, Kulturni centar Pančevo, uz neizostavnu podršku istaknutih članova Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije.
photoFOTO GALERIJA