31.05.2019

Program „Odbrana tradicije - Rumunija“ održan u Domu Vojske Srbije



U okviru drugog dana Trećeg internacionalnog festivala "Etnology Fest“ večeras je u Domu Vojske Srbije održan program „Ethno couture Romania“, odbrana tradicije,  kao i prezentacija i promocija narodnih nošnji iz Rumunije.
 
Revijalni deo ovog programa otvorila je Njena ekselencija Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Beogradu. Ona se najpre zahvalila organizatorima ove manifestacije i dodala da je velika čast što je Rumunija u fokusu ovogodišnjeg festivala. Gospođa Popa je podsetila da i Rumunija kao jedna od zemalja u nizu, koja je trenutna predsedavajuća Savetom Evropske Unije, insistira na razvijanju jedinstva u različitosti evropske kulturne baštine.
 
Prisutni su zatim videli ekskluzivnu  modnu reviju “Ethno  couture - Rumunija“  gde je prezentovana  bogata kolekcija narodnih nošnji iz Rumunije. U nastavku večeri usledila je  i revija savremenih rumunskih dizajnera na kojoj su predstavljene čuvene rumunske bluze koje su postale poznate širom sveta zahvaljujući pokretu „La blouse roumaine“ i doprinele ponovnom interesovanju za  rumunsku tradicionalnu kulturu.
 
Specijalni gost i zemlja u fokusu ovogodišnjeg „Etnology Festa“ je Rumunija, koja ove godine predsedava Evropskom Unijom. To je država  koja ima izuzetno bogato nematerijalno kulturno nasleđe i spada među zemlje sa najlepšim narodnim nošnjama. Neke od tih nošnji su stare i preko 100 godina i prikazane su po prvi put na ovogodišnjem „Etnology Festu“.
 
Podsećamo da se ovogodišnji „Etnology Fest“ održava pod sloganom “Odbrana tradicije“. Prvi dan festivala svečano je otvorila pokroviteljka ove manifestacije Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije.
 
Osnivač i programski direktor festivala, Goga Grubješić, postavila je „Etnology Fest“ kao kulturnu manifestaciju koja kroz raznovrsne forme izražavanja doprinosi ciljevima kojima se festival bavi. Tako modne revije narodnih nošnji, revije savremenih dizajnera inspirisanih nasleđem, izložbe malih – tradicionalnih zanata, izložbe rukotvorina, radionice, paneli i predavanja uvaženih predavača postaju bitan program kojim se ukazuje na značaj i važnost očuvanja i inspiracije nematerijalnim kulturnim nasleđem.
 
Ovogodišnji „Etnology Fest“ dodatno ima za cilj podršku lokalnim udruženjima i zanatlijama koja se bave ručnim radom, te jačanju veze između njih i modernih brendova.
 
Treći, završni dan festivala biće posvećen Nacionalnim manjinama AP Vojvodine. Program će otvoriti državna sekretarka za kulturu Vojvodine, gospođa Dragana Milošević, a prisutne će pozdraviti i predstavnik EU delegacije u Srbiji. Posetioci će imati priliku da vide ekskluzivnu reviju narodnih nošnji “Ethno  couture - nacionaone manjine AP Vojvodine“, a zatim i modnu reviju brenda “Bulka babes“ koja je inspirisana tradicijom i koja će zatvoriti ovaj prestižni festival.
 
U Atrijumu Doma Vojske Srbije tokom sva tri dana trajanja festivala postavljena je izložba malih zanata i rukotvorina, kao i humanitarni bazar.
 
 
 
 
 
 
 
 
photoFOTO GALERIJA