01.06.2019

Završen Treći „Etnology fest“



U okviru završnog dana Trećeg internacionalnog festival „Etnology Fest“ večeras je u Domu Vojske Srbije održan program „Ethno couture – nacionalne manjine AP Vojvodine“, odbrana tradicije prezentacija i promocija narodnih nošnji iz Vojvodine.
 
Program je otvorila državna sekretarka za kulturu Vojvodine, gospođa Dragana Milošević. Ona je istakla da je velika čast biti na „Etnology Festu“. Podsetila je da je prostor Vojvodine kroz vekove bio mesto mnogih kulturnih susreta, te da je 26 nacija, koliko ih danas živi u ovoj autonomnoj pokrajini ponosno na tu raznolikost kultura i tradicija. Gospođa Milošević je zaključila da jedino ako poštujemo svoju i tuđu prošlost, možemo izgraditi bolju budućnost za sve.
 
Prisutne je pozdravio i predstavnik EU delegacije u Srbiji, Paul Henri Preset, koji je istakao da je Evropska Unija sazdana na različitosti, te da je zato poštovanje prava manjina izuzetno važno za očuvanje kulturne baštine. On je naglasio da događaji poput ovog festivala služe upravo tom cilju i zato će ih Evropska Unija uvek podržavati.
 
Posetioci su u nastavku imali priliku da vide ekskluzivnu reviju narodnih nošnji “Ethno  couture - nacionaone manjine AP Vojvodine“, a zatim i modnu reviju brenda “Bulka babes“ koja je inspirisana tradicijom i koja je zatvorila treće izdanje ovog prestižnog festivala.
 
Ovogodišnji „Etnology Fest“ održan je pod sloganom “Odbrana tradicije“, a osnivač i programski direktor festivala, Goga Grubješić, istakla je da je kroz zadovoljstvo ljudi koji su festival posetili i bili zadovoljni celokupnim programom svesna da je manifestacija ispunila očekivanja i da je svaki posetilac mogao da priključi nešto novo kao inspiraciju. Ona je rekla da je puno utisaka koji će tek biti sabrani kada se atmosfera oko festivala slegne, te da je ljubav učesnika prema temama festivala ono što nju i njene saradnike nadahnjuje za buduće godine. Goga Grubješić se posebno zahvalila ovogodišnjem gostu festivala, a to je bila Rumunija, ali i Domu Vojske Srbije kao domaćinu na, kako kaže, ozbiljnosti i toplini koju su pružili ove godine.

Bila je ovo prva godina kako se „Etnology Fest“ organizuje u Domu Vojske Srbije, pa se u skladu sa dobrom saradnjom i ona nada da će se to nastaviti i narednih godina.
 
U holu Doma Vojske Srbije bila je tokom sva tri dana trajanja festivala postavljena i izložba malih zanata i rukotvorina, kao i humanitarni bazar.
 
Inspiracija ovogodišnjeg „Etnology Festa“ bilo je nematerijalno kultuno nasleđe, a organizatori ističu da je ovaj program naišao na dobar prijem kod publike koja je u ova tri dana mogla da uživa u raznovrsnom programu.
 
photoFOTO GALERIJA