11.06.2019

Izložba slika„Šidski pejzaž Save Šumanovića” pred beogradskom publikom



U Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba slika „Šidski pejzaž Save Šumanovića“ iz Galerije slika „Sava Šumanovića” iz Šida, autorke Vesne Burojević.

Na otvaranju prisutnima su se obratili direktor Medija centra „Odbrana“, pukovnik Stevica S. Karapandžin,  autorka Vesna Burojević, direktorka Galerija slika „Sava Šumanović” iz Šida, a izložbu je otvorila mr Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Obraćajući se prisutnima ispred Medija centra “Odbrana“ pukovnik Karapandžin govorio je Šumanovićevom opusu i o jednomisliju između stvaranja i stradanja.

- Mnogo je tih koji su se svojim životom ugradili u temelje srpske duhovne i moralne vertikale, a koji su istovremeno i deca ovog roda i deca vaseljene. Sava Šumanović, slikar svetlosti u vremenu tame, jedne, jedne vrele avgustovske noći, sa pogledom koji, kako kažu gleda unutra, kristalno čistom dušom vazneo se u nestvarnu svetlost- istakao je pukovnik Karapandžin, dodajući da o tome najbolje svedoči čuveni triptih „Beračice“, završen dan uoči Velike Gospojine, Savinog hapšenja i  mučeničke smrti.

Prema rečima autorke izložbe Vesne Burojević, pejzaž zauzima posebno mesto u slikarevom opusu i u umetničkom fondu Galerije u Šidu čuva se više od 150 pejzaža.  Ona je istakla da današnju izložbu čini 27 dela i da je najteže bilo odlučiti koje slike ostaviti u depou, te da su se opredelili  da pruže mogućnost posetiocima da se upoznaju sa delima koja nisu ranije izlagana u ovom prostoru i da se izlože slike koje su nedavno restaurirane.

Izložbu je otvorila mr Bojana Borić Brešković koja je tom prilikom rekla nešto više o životu i delu autora.
-Sava Šumanović pripada autorima koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj umetnosti. Jedan je od najznačajnijih slikara 20. veka. U kratkom, životnom i umetničkom putu, deo je generacije koja je uvela umetnost Srbije u savremene evropske tokove- istakla je direktorka Narodnog Muzeja u Beogradu.

Izložba „Šidski pejzaž Save Šumanovića” predstavlja nastavak istoimene izložbe koja je otvorena u Galeriji slika u Šidu decembra 2018. godine. i koja je pratila nova tumačenja i stavove Žane Gvozdenović o šidskim pejzažima.

Sava Šumanović je u poslednjih deset godina života naslikao više od tri stotine slika inspirisanih okolinom Šida. Prve pejzaže naslikao je 1932/33. godine a neki od njih svrstavaju se među Šumanovićeva najbolja ostvarenja. To je vreme kada su nastali ciklusi „Šidski sokaci“, „Proleće u šidskim baštama“ i „Proleće u dolini svete Petke“.

Likovni opus Save Šumanovića po treći put je predstavljen u Domu Vojske Srbije.  Medija centar „Odbrana“ je 2011. godine ugostio izložbu „Put do slike“ a godinu dana kasnije i postavku pod nazivom „Poslednja decenija“.

Izložba je otvorena do 27. jula. Ulaz je slobodan.
 
photoFOTO GALERIJA