12.06.2019

Promocija romana Ivana Naumova „Balkanska međa“



U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je promovisan roman Ivana Naumova „Balkanska međa“, objavljen u izdanju „Informatike“ iz Beograda.

 Ova rusko-srpska ratna drama, posvećena je tajnoj operaciji preuzimanja aerodroma Slatina na Kosovu i Metohiji, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 12. juna 1999. godine.

Na promociji su govorili istoričari Predrag Marković i Aleksej Timofejev,  glumci Miloš Biković i Aleksandar Srećković i autor Ivan Naumov.

Kako je istakao autor romana, bilo je teško doći do informacija koje se tiču tog usiljenog marša na Prištinu, jer su to informacije koje su bile pod velom tajne te je on prvo počeo da radi na romanu, iz koga je kasnije nastao i scenario za istoimeni film, prikupljajući informacije iz razgovora sa neposrednim učesnicima tih događaja

Glumac Miloš Biković preneo je prisutnima svoje doživljaje ove teme ističući da je želeo da se Srbija uključi u ovaj projekat, jer smatra da on predstavlja zajedničku istoriju Srbije i Rusije te da oseća veliku zahvalnost što se ruska strana prva setila da napravi priču o tome.

-Svedoci smo toga da je istorija često bila žrtva revizije i da smo mi kao i Rusija  u ratovima u kojima štitimo svoju teritoriju vrlo često proglašeni za okupatore, zato mislim da je važna ova jedna vrsta borbe kroz kulturu za zaštitu našeg identiteta i istorije - istakao je Biković 

Govoreći o svojoj ulozi u filmu, glumac Aleksandar Srećković rekao je da je imao izuzetan glumački izazov i da se trudio da ta negativna linija koja se provlači kroz priču i njegovu ulogu glavnog negativca prikažu surovost rata i okolnosti kakve rat pruža, te da se naglasi cela antiratna uloga knjige.

Neposredno posle ratnog plamena u Bosni, na Balkanu raste novo žarište. Sukobi Srba i Albanaca na Kosovu nekontrolisano rastu. Srpske snage pokušavaju da potisnu takozvanu Oslobodilačku vojsku Kosova. Međunarodna zajednica optužuje Vladu u Beogradu za prekomernu upotrebu sile i bez saglasnosti Ujedinjenih nacija NATO počinje bombardovanje Srbije.

Ovi događaji su zabeleženi kao najopasniji za pogoršavanje odnosa između Rusije i Zapada još od Karipske krize.
 
 
 
photoFOTO GALERIJA