12.06.2019

Umetničko veče posvećeno borcima sa Košara u Domu Vojske Srbije



U Domu Vojske Srbije večeras je održana promocija knjige pesama „Poslednji plotun“ autora Nevena Milakovića i novog CD-a „Trilogija sa Košara“ „Srbskih pravoslavnih pojaca.

Pesnik Neven Milaković čitao je ove večeri stihove iz svoje zbirke, a glasovno promociju su obojili članovi grupe „Srbski pravoslavni pojci“, inače akapela sastava koji kroz svoj rad čuva i neguje srpsku tradicionalnu muziku.
 
Pesme koje su izveli članovi sastava „Srbski pravoslavni pojci“ inspirasane su događajima sa Košara, iz knjige „Poslednji plotun“ autora Nevena Milakovića, koji je priču hrabrog borca Nenada Stanića pretočio u stihove.
 
Prisutnima u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije obratio se na početku Nenad Stanić, jedan od preživelih boraca sa Košara. On je ispričao svoju priču koja je Nevena Milakovića inspirisala da napiše, sad već čuvenu pesmu „Vila sa Košara“. Stanić je istakao da on svoju ličnu priču danas vezuje najviše za veru u Boga i otadžbinu, kojom je i sam inspirisan preneo svoja svedočanstva, koja su oživela u pesmi. On se zahvalio pesniku i naglasio da je ova poezija poziv na molitvu, ali i na borbu za bolji život uprkos sećanjima koje muče.
 
U ime sastava „Srbski pravoslavni pojci“ publici i prisutnim članovima porodica boraca sa Košara na prisustvu se zahvalio Marko Kačarević, koji je podvukao da je cilj objavljivanja ovog CD-a da kroz pesmu slavimo muke, patnje i rane naših heroja.
 
Potom je publiku pozdravio i pukovnik Duško Šljivančanin, akter borbi na Košarama, koji je istakao da je poseban osećaj govoriti pred majkama naših junaka, te da se danas posle 20 godina od ovih događaja ispostavilo „da slava pripada mučenicima, a ne dželatima“. Šljivančanin je dodao da se kroz ovu muziku i stihove raduju i duše mučenika sa Košara.

Bitka na Košarama ili pakao Košara, vodila se od 9. aprila do10. juna 1999. godine između pripadnika Vojske Jugoslavije i takozvane oslobodilačke vojske Kosova, koju je podržala Vojska Republike Albanije i NATO avijacija. U ovim borbama poginulo je 108 pripadnika vojske Jugoslavije.

Želja „Srbskih pravoslavnih pojaca“ i autora pesama i muzike je da projektom „Trilogija sa Košara“ daju umetnički doprinos obeležavanju 20 godina od NATO agresije. Ove večeri publika u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije uverila se u autentičnost sudbina heroja sa Košara, koje će kao živi svedok srpskog stradanja biti još dugo pominjane u pesmama.
 
photoFOTO GALERIJA