20.06.2019

Likovna grupa Vojske: „Kosovo i Metohija, Vera – Tradicija– Istorija“



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba Likovne grupe Vojske Srbije pod nazivom „Kosovo i Metohija, Vera – Tradicija – Istorija“.

Na otvaranju je u ime Medija centra "Odbrana", govorila potpukovnik Biljana Pašić, a izložbu je otvorila magistar istorije umetnosti Dragana Martinović.

Prema rečima potpukovnika Biljane Pašić ova umetnička grupacija izrasla je iz Likovnog studija, koji je 1945. godine osnovao pukovnik Branko Šotra, ona postoji duže od sedam decenija i spada u najstarije amaterske sekcije u našoj zemlji.

- On je postavio čvrste temelje i jasne smernice izložbene delatnosti koja je osim organizovanja izložbi podrazumevala i formiranje prvih umetničkih sekcija. Takvo opredeljenje, dodatno inspirisano stvaralaštvom značajnih Jugoslovenskih umetnika, dovelo je do nastanka likovne sekcije pri Vojsci Jugoslavije- istakla je potpukovnik Biljana Pašić.

Otvarajući izložbu magistar istorije umetnosti Dragana Martinović, istakla je da su Kosovo i Metohija početna inspiracija prisutnih umetnika u izražavanju dubljeg konteksta srpskog etosa i etnosa, duhovnog i mitskog i jednom rečju humanog.

-Zajedničko svim članovima Likovne grupe Vojske jeste autentičnost koju izražavaju, estetska harmoničnost i pitkost kao i optimistička nota. Kroz realistične i imaginativne pejzaže, simbolične i metaforične prikaze svedoče o ljubavi, poštovanju, spoznavanju našeg porekla i identiteta- istakla je Dragana Martinović, dodajući da na taj način čuvaju kulturnu istoriju i kulturu sećanja koje su zajedničke vrednosti jedne civilizacije.

Članovi Likovne grupe dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Izlagali su više od 100 puta u zemlji i 25 puta u inostranstvu. Od osnivanja do danas grupu su vodili renomirani umetnici i vrsni poznavaoci umetnosti poput Miljenka Stančića, Stojana Đelića, Đorđa Ilića, Božidara Prodanovića i drugih.

Tradicionalno, radovi nastali na kolonijama, izlažu se u Galeriji Doma Vojke Srbije uoči Vidovdana, te izložbena manifestacija i nosi naziv - Vidovdanska izložba. Ove godine tema je Kosovo i Metohija, a posetioci mogu da vide 35 dela, koja potpisuju 23 autora.

 Posetioci Male galerije Doma Vojske Srbije postavku će moći da pogledaju do 12. jula.
 
 
photoFOTO GALERIJA