17.07.2019

Otvorena izložba „Crnogorske vedute“ u Domu Vojske Srbije



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba slika Branka Vasiljevića „Crnogorske vedute”, koja predstavlja izbor od 27 slika sa motivima iz Crne Gore, na kojima preovlađuju morski i brdski motivi.
 
Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti i novinarka Maja Živanović. Ona je naglasila da Vasiljević slika sve one skrivene dragulje Crne Gore, koji prolazniku najčešće promaknu, te dodala da su ove slike pune svetla i skladne, dok im kolorit koji pleni, bez obzira da li su mirni ili uzburkani predeli slikani, daje posebnu draž.
 
Slikar Branko Vasiljević najpre se zahvalio prisutnim posetiocima u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, te poručio da kao potpukovnik u penziji, pre nekoliko decenija nije ni pomišljao da će se jednog dana baviti slikanjem. Opisujući svoje odrastanje koje nije imalo nikakvih dodirnih tačaka sa slikarstvom, on je opisao i momenat kada ga je slikar Nenad Žilić u Parizu ohrabrio da počne da slika. Vasiljević je naglasio da mu je taj momenat promenio život iz korena, te da je slikanje postalo njegova svakodnevnica u kojoj jedva čeka šta će biti sutra i koje će motive i na kakav način stvarati na slikarskom platnu.
 
Branko Vasiljević, poznatiji kao Vasilije iz Vinaca, doživljava Crnu Goru kao neodoljivi šarm isprepletanih oblika boja i mirisa. Kolekciju od četrdeset motiva oslikao je u jednom dahu proleća 2018. godine. U ovom periodu slikar je najradije mešao ultramarin i ceruleum plavu sa sivom, odnosno crnom i belom bojom, bilo da je oslikavao oblake ili vodu. Naglašena upotreba sive inače je prepoznatljiv Vasiljeićev rukopis.

Slike je realizovao pastuoznim nanosima. Slikanje započinje širokom četkom, rešavajući valerske vrednosti, potom užim četkama i špahtlicom, u paleti privileguje sivu, a kao lokalitet najčešće slika Rijeku Crnojevića. Dramatičnost na slikama postiže kovitlanjem oblaka uz upotrebu tamnijeg kolorita.
 
Slikarska radoznalost vodila je ovog umetnika ka različitim tehnikama, prikazivao je različite teme, što mu omogućava da se predstavi na različite načine, ostavljajući upitanost i najveći izazov – kako će njegovo slikanje izgledati u nekom narednom periodu.
 
Na otvaranju izložbe  nastupili su i mladi muzičari, sopran Miljana Radinović i pijanista Janko Vasiljević.

Izložbu „Crnogorske vedute“ publika može pogledati do 31. jula u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.


 
photoFOTO GALERIJA