18.07.2019

Treće stručno vođenje kroz izložbu „Šidski pejzaž“



Najznačajniji srpski slikar prve polovine 20. veka, Sava Šumanović, privukao je veliki  broj zaljubljenika i poštovaoca njegove umetnosti, pa je brojna publika propratila treće po redu stručno vođenje i autorsko tumačenje  izložbe „Šidski pejzaž“ koje je održano u utorak 23. jula u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.  

- Pre 80 godina, Sava Šumanović je imao tu hrabrost da napravi veliku izložbu u Beogradu i izloži 410 slika. Izložba je trajala 20 dana i tada je prodao 110 svojih dela. I evo nas danas ponovo u Beogradu, po treći put u Domu Vojske- započela je priču Vesna Burojević, direktor Galerija "Sava Šumanović" u Šidu.

Ona je potom objasnila da se kao autor postavke odlučila za pejzaže, jer se tu najbolje vidi koliko je umetnik uneo sebe u svaki delić slike ili kako je sam govorio i pisao "metnuo na platno".

Rođen je u uglednoj porodici u Vinkovcima, koja se ubrzo preselila za Šid. Po završetku Zagrebačke umetničke škole, dva puta je boravio i školovao se u Parizu, kada je ovaj grad bio centar umetnosti. Roditelji su mu pružili potpunu podršku da se bavi slikarstvom, iako je bio jedini muški naslednik u široj familiji i mada se od njega očekivalo da nastavi porodičnu tradiciju bankara ili advokata. U Parizu je odsedao na Monparnasu, atelje mu je opremao arhitekta, a koristio je kvalitetne boje. Bio je posvećen radu i kako je govorio, rešen da pravi slike za večnost, da u njih stavi svo svoje znanje i umeće kako bi bile svakom zadovoljstvo za oko.

Uspeo je da bude primećen od francuske razmažene kritike, pa je Francuska vlada otkupila dva njegova dela.  Uz brojne pohvale njegovom radu  „Doručak na travi“ osvanuo je na naslovnim stranama francuskih časopisa, a izlagao je i u mnogim tamošnjim salonima.

-Po povratku u Šid, kažu da je imao običaj da stane na ćošak i gleda, dugo posmatra i upija lepe predele i da posle toga neumorno radi. Naslikao je oko 600 slika, a posle njegove smrti majka je poklonila gradu Šidu 417 dela- ispričala je Vesna Burojević.

Ona je takođe pomenula da je Sava Šumanović najznačajniji srpski slikar prve polovine 20. veka, da je 1928. godine u Beogradu rasprodao celu postavku svoje tadašnje izložbe, što je svojevrstan kuriozitet, ali i da je boje pravio sam.

- Slike koje je naslikao pre 90 godina i danas su svetle, nisu se promenile ni potamnele. Sneg je plav i roze, ima i oker boje, osunčan je i svetao, jasno oslikan i okupan emocijom- rekla je autorka postavke.

Sava Šumanović je proveo  poslednju deceniju života u Šidu, neumorno radeći. Više od polovine njegovog slikarskog opusa su pejzaži. U  oku i srcu nosio je sliku zavičaja koju je u zrelim godinama ovekovečio na svojim platnima. Prepoznao je bogatstvo kolorita i svetlosti u okolini rodnog kraja. Raskošni voćnjaci u cvetu, njive zrelog žita, blagi obronci Fruške Gore, rodni vinogradi  u svim godišnjim dobima, putevi i sokaci,  postali su slike za večnost. Slike koje svi nosimo u svojim sećanjima.

Od 1939. do kraja života umetnik nije potpisivao svoje slike revoltiran ulaskom grada Šida u Nezavisnu državu Hrvatsku i predstojećim ratom. Streljan je 1942. godine.
 
Postavka je otvorena do 27. jula.
 
photoFOTO GALERIJA