16.08.2019

Održan koncert „Muzičko leto na Balkanu“



U svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je održan završni koncert „Muzičko leto na Balkanu”. Ovaj projekat omogućen je zahvaljujući podršci i saradnji Ambasade Venecuele i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Pre samog koncerta publiku je pozdravio Ambasador Venecuele u Srbiji Dimas Alvarenga. On je najavio program koncerta, te istakao da mu je čast da bude pokrovitelj jednog ovakvog umetničkog projekta. Alvarenga je potom publiku upoznao i sa istorijatom venecuelanskog orkestarskog sistema koji je zaživeo širom Latinske Amerike, budući da je zasnovan na tome da putem društvene inkluzije uključuje veliki broj mladih. Dimas Alvarenga je rekao da „jedino lepota umetnosti može doprineti miru“.
 
Projekat „Muzičko leto na Balkanu” nastao je na inicijativu maestra Herarda Estrade koji je na početku pozdravio i pozvao prisutnu publiku u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije da uživa u programu.
 
Program je ujedinio talentovane i perspektivne mlade dirigente Latinske Amerike i Evrope (iz Venecuele, Belorusije, Argentine, Meksika, Portugala, Španije, Hondurasa i Kolumbije), koje je dočekao domaćin projekta, orkestar „Beogradski simfoničari”. Među imenima koja su dirigovala ove večeri bili su Mirta Soto iz Argentine, Luis Fernando Pabon Pulgarin iz Kolumbije, Beatriz Gutjerez Prieto iz Španije i drugi. Kao solista nastupio je Rikardo Luke na fagotu. 

Na repertoaru su bila dela velikih kompozitora – Hajdna, Betovena, Mocarta, Rosinija, Sibelijusa i Vivaldija.

“Beogradski simfoničari” su mlad i dinamičan simfonijski orkestar osnovan u januaru 2014. godine u Beogradu. Ovaj orkestar se razvio iz ljubavi i posvećenosti njegovih članova muzici. Od samog početka Beogradski simfoničari su se pokazali kao visoko kvalitetan orkestar, koji svoja umetnička dostignuća crpi iz balansirane kombinacije talenta, mladalačke energije i napornog rada, vođen dirigentom Radanom Jovanovićem.
 
 Ove nedelje u Beogradu još jednom su se susreli oni koji svim svojim bićem veruju u snagu muzike i koriste je da iskažu ljubav, zahvalnost i poštovanje prema životu, kao i prema samoj muzici.
 
Publika je mogla da uživa u klasičnim kompozicijama koje je pozdravljala dugim aplauzima nakon svake od izvedenih numera. „Muzičko leto na Balkanu“ završilo se na najbolji mogući način u toploj beogradskoj večeri.
 
photoFOTO GALERIJA