20.08.2019

Kabare „Ljubavni vremeplov“ izveden na krovu Doma Vojske



„Ljubavni vremeplov“ kabaretska predstava o čuvenim ljubavima srpskih velikana, pisaca, naučnika, vladara, muzičara i glumaca izvedena je večeras na krovnoj terasi Doma Vojske Srbije.

U predstavi su učestvovali glumica Vesna Stanković, koja potpisuje i dramatizaciju i režiju ovog kabarea, kao i muzičar i artist Vladimir Preradović Lord.

Zajednička nit koja veže sve ove priče je ljubav kroz koju se kazuje i lična sudbina istorijskih ličnosti, ali i kolektivna istorija srpskog naroda ispričana kroz bitne prevrate u životima slavnih ličnosti. Publika je kroz ova kazivanja mogla da se podseti nekih zaboravljenih detalja, ali i da se upozna sa nečim što je kroz istorijske lekcije zanemareno, a što predstavlja zanimljivu, ali ne manje bitnu istoriju naše nauke, duhovnosti i kulture.

Ovaj svojevrsni pozorišni vremeplov objedinjuje period protekla dva veka i govori o najistaknutijim ličnostima tog perioda. Pred publikom su se nizale priče o velikim ljubavima znamenitih Srba: Hajduk Veljka i Čučuk Stane, Laze Kostića i Lenke Dunđerski, Živojina i Lujze Mišić, zatim kneza Mihajla, Đure Jakšića, Alekse Šantića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Duška Radovića, Olivere i Radeta Markovića, pa sve do Dragana Nikolića i Milene Dravić.

Svaka priča imala je svoju pesmu koja je obeležila period kada su ljubavi nastajale, tako da je ovo i muzički vremeplov, jer se neke pesme gotovo nigde više ne mogu čuti. Sve numere su izvodene uživo, uz pratnju klavira i gitare.

Autorka predstave Vesna Stanković rekla je okupljenoj publici da je ovakvih priča još dosta i da one čekaju svoj red da budu ispričane. Kabareom „Ljubavni vremeplov“ ona je obuhvatila samo jedan deo kazivanja koja je godinama sakupljala i prerađivala za izvođenje na pozorišnim daskama.

Publika je i ove večeri u prijatnom ambijentu na krovu Doma Vojske Srbije mogla da uživa u čaroliji priče i pesme koju su autori kabarea pripremili. Bila je ovo prilika da se podsetimo intimne istorije srpskog naroda koja je kroz ove ljubavi ispričana i koja je doživela lep prijem i kod beogradske publike. Osim što su u duhovitom i inspirativnom nastupu Vesne Stanković i Vladimira Preradovića Lorda mogli da uživaju, prisutni gledaoci na do kraja popunjenoj terasi Doma Vojske Srbije mogli su da se podsete svih onih vrednih momenata koji odražavaju karakter i duh srpskog naroda, a time i njegove ljubavi, kroz istoriju.
photoFOTO GALERIJA