25.04.2013

Promocija knjige „Srpske komite 1903 - 1912”



U Domu vojske danas je predstavljena knjiga „Srpska revolucionarna organizacija – Komitsko četovanje u staroj Srbiji i Makedoniji 1903-1912“ Stevana Simića, koju je izdala "Hrišćanska misao" iz Beograda.

Knjigu su predstavili Stefan Surlić iz Srpskog akademskog kruga, otac Milorad Sredojević iz Hrišćanske misli, priređivač Jovo Bajić i dr Dmitar Tasić iz Instituta za strategijska istraživanja, odsek za Vojnu istoriju.

„Ova tema je zapostavljena oblast na našim prostorima. O tome svedoči činjenica da mi danas nemamo pouzdan spisak komitskih vojvoda, a o "prostim" ratnicima da i ne govorimo. Koliki je to greh prema junacima koji su vojevali i stradali za Srbiju teško je iskazati. Ali, još je veće sagrešenje prema našim potomcima." – rekao je Stefan Surlić.

- Ova knjiga, nije mnogo velika po obimu, ali je dragocena po svom sadržaju. To je priča o istoriji naših đedova i prađedova, nešto što smo zaboravili, nešto što decenijama nije bilo u istraživačkom opusu naučnika“ – podsetio je otac Sredojević, izdavač knjige.

„Komita je reč latinskog porekla i bukvalno znači drug ili pratilac. Svoje novo značenje dobila je početkom prve decenije 20. veka na prostorima tzv. evropske Turske, čija je vladavina na Balkanu dotrajavala. O komitama je počela da bruji  i evropska štampa. Reč je tada ušla u modu i upotrebljavala se u značenju današnje reči specijalista“ – objasnio je Jovo Bajić.

„Za mene je velika čast da se nađem pred reprintom jednog starijeg izdanja i da mogu da pomognem u osvetljavanju nedovoljno istražene oblasti nacionalne istorije“ – rekao je dr Dmitar Tasić i zaključio da smo uz ovakva izdanja na dobrom putu da se sećanje na taj period naše istorije ne ugasi.

photoFOTO GALERIJA