28.08.2019

Otvorena izložba „Beograd – grad u kome stvaram“



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba „Beograd – grad u kome stvaram”, autorke Marine Milovanović Kušić.

Na otvaranju izložbe u ime Medija centra „Odbrana” prisutnima se najpre obratila Jelena Knežević, viši kustos i načelnik Galerije Doma Vojske Srbije koja je istakla da se ovom postavkom otvara i nova izložbena sezona u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. Pored podsećanja na značaj i tradiciju koju projekat „Beograd – grad u kome stvaram“ ima, ona je naglasila da Galerija od svog osnivanja podržava savremene tokove u likovnoj umetnosti.
 
Autorka izložbe Marina Milovanović Kušić zahvalila se domaćinima sa kojima sarađuje od 2017. godine, kada je izložba prvi put prikazana u Domu Vojske Srbije.  Ona je najavila da će se i u narednim godinama truditi da održi kvalitet koji je prepoznatljiv u javnosti kada je ova postavka u pitanju. Marina Milovanović Kušić se, takođe, zahvalila i prisutnim umetnicima na predanom radu i inspiraciji koju nesebično dele kroz svoja dela.
 
Maja Škaljac Stanošević, kustos Galerije „Singidunum” ULUPUDS, naglasila je da autorka predanim radom već šest godina uspeva da održi kontinuitet, ali i kvalitet odabranih radova. Ona je pojasnila da osnova koncepta koji izložbu prati nije predstavljanje Beograda, već umetnička inspiracija našim glavnim gradom.

Izložbom „Beograd – grad u kome stvaram”, prvi put održanom 2014. godine, autorka je pokrenula brojne umetnike različitih generacija i rukopisa da uzmu učešće u postavci i predstave svoje umetničke radove. Šestu godinu zaredom izložba izaziva veliko interesovanje, kako umetnika koji žele da budu njeni učesnici, tako i publike koja je posećuje.
 
I ovog puta postavku čine radovi umetnika mlađe generacije, ali i dela doajena srpske umetničke scene. Shodno konceptu, autorima je ostavljena potpuna sloboda da kroz svoj umetnički izraz daju iskaz o gradu u kome žive i stvaraju. Zato se i mogu videti različiti odgovori na temu izložbe – prepoznatljivi eksterijeri, portreti, fragmenti prostora, apstraktni radovi koji odražavaju subjektivne doživljaje grada, kao i druge umetničke realizacije.
 
Izloženi eksponati pripadaju brojnim granama likovnih i primenjenih umetnosti, a među tehnikama dominiraju ulja na platnu, akvareli, grafike, kolaži, asamblaži, fotografije, digitalne grafike, mozaici, keramika, skulpture i pasteli.
 
Kao i prethodnih godina, izložba „Beograd – grad u kome stvaram” na svojevrstan način predstavlja presek umetničke beogradske scene i daje značajan doprinos kulturnoj ponudi grada.
 
Izložba „Beograd – grad u kome stvaram” realizovana je u saradnji Medija centra „Odbrana” i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, a  zainteresovani će postavku moći da pogledaju do 14. septembra 2019. godine.
photoFOTO GALERIJA