11.09.2019

Promocija knjige „Lelo moja” Aleksandra Đurovića



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije održana je promocija knjige „Lelo moja” pukovnika prof. dr Aleksandra Đurovića, bivšeg načelnika Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Vojnomedicinske akademije i redovnog profesora na Medicinskom fakultetu VMA. Tom pesničkom zbirkom, šestom po redu, autor je na specifičan način obeležio odlazak u penziju i prestanak aktivne vojne službe.

O knjizi i autoru na promociji su govorili novinar i književnik Minja Guberinić, pisac Krsta Popovski, publicista i književnik Milan Tasić, Marija Radić, urednik za domaću književnost u „Vulkanu”, izdavačkoj kući koja je štampala knjigu, dr Tanja Brkanović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, ugledni slavista akademik Predrag Piper i autor.
  
Minja Guberinić istakla je da je knjiga posvećena psihijatru, humanisti dr Petru Bokunu, a da je naslovu knjige kumovala profesorka Gordana Radović. Ona se osvrnula na ličnost prof. Đurovića i rekla: Svedok sam vremena kad je mržnja sedela na prestolu, a ovaj doktor vraćao dostojanstvo osakaćenika, kojima je bilo lakše da nastave život.

Publicista i književnik Milan Tasić je istakao da je pesnička knjiga Aleksandra Đurovića „Lelo moja” dvotomni, brižljivo komponovani spev, koji je u prvom delu temeljito promišljen, a u drugom duboko doživljen. Prvi deo je prozni, „Iberios iz Zaliva Lela”, a drugi je poema ispevana u 120 pevanja od po 32 stiha – „Lelo moja”.  Pisac Krsta Popovski  je Đurovićevu knjigu nazvao epom o smrti i ljubavi.


Đurović je na promociji besedio izabrane stihove i odlomke iz svoje knjige.
photoFOTO GALERIJA