17.09.2019

Obeleženo sto godina Saveza rezervnih vojnih starešina



Svečanom akademijom u Domu Vojske Srbije obeleženo je sto godina od osnivanja Saveza rezervnih vojnih starešina Beograda.
 
Ističući da je daleke 1919. godine, samo godinu dana po okončanju Prvog svetskog rata, baš na Dan proboja Solunskog fronta 15. septembra, u srpskoj prestonici održan Osnivački kongres Udruženja rezervnih oficira i ratnika, za čijeg prvog predsednika je izabran vojvoda Stepa Stepanović, predsednik SRVS Beograda dr Radojko Lojaničić je podsetio na značajne periode u sto godina dugom razvoju te patriotske organizacije.
 
– U međuratnom periodu, u kome je broj naših članova neprekidno rastao, održana su tri kongresa Udruženja rezervnih oficira i ratnika, na kojima je najveća pažnja posvećivana socijalnom položaju ratnika i njihovih porodica. Dve stotine oficira i podoficira učestvovalo je na strani republikanaca u Španskom građanskom ratu, da bi se približavanjem nove ratne opasnosti i potrebe da se suprotstavimo novom neprijatelju, rastućem nacifašizmu koji je zakucao i na vrata naše zemlje, Udruženje okrenulo novom omasovljenju članstva i borbi protiv okupatora. Novi period u razvoju Udruženja nastaje 1969. kada se, na Petom kongresu, odvaja od boračke organizacije i menja ime u Savez rezervnih vojnih starešina, čime dobija na zamahu i postaje društvena organizacija od posebnog značaja u sistemu odbrane. Ozbiljna transformacija organizacije otpočela je devedesetih godina prošlog veka, da bi se okončala 2006. godine, nakon odvajanja Srbije i Crne Gore. Svih tih godina članstvo je uvek masovno odgovaralo na poziv otadžbine. Tako je bilo i 1999. kada je više od 90 odsto rezervnih starešina, među kojima i veliki broj onih bez ratnog rasporeda, stalo na bedem odbrane od NATO agresije. I dalje smo posvećeni našim najvažnijim zadacima u miru – obuci rezervnih starešina i negovanju patriotizma i slobodarskih tradicija našeg naroda. Naravno, ne zaboravljamo ni rešavanje socijalnih pitanja našeg članstva, rekao je u uvodnom obraćanju predsednik ORVS Beograda dr Radojko Lojaničić.
 
Povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Udruženja rezervnih vojnih starešina zaslužnim organizacijama i pojedincima dodeljena su i priznanja – plakete i pohvalnice za uspešnu saradnju. Plaketu Saveza rezervnih vojnih starešina Beograda dobio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
 
Svečana akademija je završena prigodnim muzičkim programom u kome su učestvovali Hor UA MO „Stanislav Binički“, Ivan Milinković i Ivica Stančić.     
 
photoFOTO GALERIJA