18.09.2019

Predstava „Bajkoholik“ izvedena u Domu Vojske



Predstava “Bajkoholik” u izvođenju pozorišne trupe „Umetnička radna akcija“ prikazana je večeras u Domu Vojske Srbije.

Ovaj komad po tekstu Milene Đorđević, a u režiji Milana Kovačevića na zanimljiv način tematizuje bajke i priče iz detinjstva koje su nam svima poznate, ali i koje su na različite načine bitne za naše duhovno i psihološko formiranje.

U nesvakidašnjem sižeu dve klijentkinje, terapeutkinja i njen supervizor, tragajući svako za svojom srećom i unutrašnjim mirom kroz razotkrivanje sopstvene duše, prepuštaju se čudesnom svetu bajki i bivaju upleteni u mrežu neobičnih međuljudskih odnosa.

U predstavi igraju Zorana Bećić, Milena Đorđević, Maja Ranđić, Milan Kovačević i Predrag Kotur.

Magičnost i specifičnost ove predstave krije se u načinu njenog igranja. Pre samog početka glumci su presreli publiku u holu Doma Vojske Srbije i započeli svojevrsnu šetnju ovim zdanjem. Kroz tu šetnju publika je mogla da učestvuje u psihološki nabijenoj radnji ove predstave, ali i u duhovitim dijalozima protagonista.
 
Još jedna od specifičnosti ovog komada svakako je i intimna atmosfera koja je jedan od ključnih pokretača katarze ovog dramskog teksta. U takvoj intimnoj atmosferi svako svakom veruje, publika glumcima i glumci publici.

U tom smislu “Bajkoholik" je predstava o traganju za srećom i unutrašnjim mirom kroz razotkrivanje sopstvene duše, što je mogla da doživi i publika u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije ove večeri.

U pitanju je neobično pozorišno iskustvo u kojem se gledaocu pruža prilika da bude istovremeno u ulozi posmatrača i u ulozi učesnika. Iako se od gledaoca ne očekuje da doslovno učestvuje, ipak je pozvan da to učini na jedan krajnje sofisticiran način. Prikazana radnja i likovi su arhetipski i zazivaju stereotipne situacije našeg životnog iskustva. U svetu ophrvanom površnošću, brzinom i zatupljenošću koju proizvode mediji, predstave „Bajkoholik" podseća na namenu samog pozorišta, a to je neprestano preispitivanje kroz bajke, jedine priče koje su svevremene.

Činjenica da se ovaj komad već šestu godinu sa uspehom izvodi na scenama širom Srbije već govori sama za sebe. Međutim, odabrana publika u Domu Vojske Srbije ove večeri izašla je omamljena magijom reči i pokreta, za šta su jedini krivci glumci i kreatori ove nesvakidašnje predstave.
photoFOTO GALERIJA