20.09.2019

Poetsko veče u Domu Vojske Srbije



U sklopu 56. beogradskog međunarodnog susreta pisaca, manifestacije koja se od 20. do 23. septembra održava u nekoliko srpskih gradova, u Domu Vojske Srbije održano je centralno pesničko veče, svojevrsni recital na kome su pesnici prezentovali svoja dela. Mada poezija poslednjih decenija ne zauzima ono mesto koje joj je s pravom pripadalo vekovima, ona se ne može otrgnuti iz naših srca, istakli su pesnici pred nekoliko desetina ljubitelja lepe reči, okupljenih u svečanoj sali nekadašnjeg Ratničkog doma. Svakodnevnn udari masovnih medija, koji lepu umetnost sve više „guraju pod tepih“, još nisu uspeli da nas sasvim odvoje od poezije i poeta. Gete, Grim, Puškin, Igo, ostavili su neizbrisiv trag u našim srcima, trag koji današnji poklonici poezije nastavljaju da produbljuju.

Ovogodišnji Beogradski susreti pisaca posvećeni su jubilejima 200 godina od rođenja velikog američkog poete Volta Vitmana i 125 godina od rođenja našeg velikog pesnika paradoksa Momčila Nastasijevića. U programima koji se održavaju u gradovima širom Srbije učestvuje 21 književnik iz 16 zemalja. Pored pesničkih susreta, biće organizovana i dva okrugla stola o nacionalnoj književnosti i globalizmu, odnosno o stihu kao nadi, ohrabrenju i veri.

Beogradski susreti pisaca održavaju se u organizaciji Udruženje književnika Srbije uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja.
photoFOTO GALERIJA