02.10.2019

Promovisane knjige „Zvezdobrojci 2” i „Čovek ispred nauke”



Večeras je Izdavačka kuća "Agape", u Domu Vojske Srbije predstavila dva naslova „Zvezdobrojci 2” i „Čovek
ispred nauke”. 

Aleksandra Ninković Tašić priredila je nastavak knjige „Zvezdobrojci” u kojoj su  autobiografski zapisi Ruđera Boškovića, Jovana Cvijića, Atanasija Nikolića i Ivana Đaje, dok je „Čovek ispred nauke” - knjiga o čudesnom životu proslavljenog matematičara Mihajla Petrovića Alasa, čiji su autori Milutin Milanković i Jelenko Mihajlović.

O delima i autorima, uz prigodne citate, govorili su đakon Ljubomir Ranković, profesor Žarko Trebješanin, izdavač Aleksandar Gajšek i  priređivač knjiga Aleksandra Ninković Tašić.

 - Posle velikog ispeha knjige "Zezdobrojci", koja je donela autobiografske zapise o odrastanju Milutina MIlankovića, Aleksandra Ninković Tašić nam je priredila još jedno malo čudo, jer je izvojila ličnosti koje imaju veliku kulturnu vrednost, ali su bile zapostavljene - rekao je Aleksandar Gajšek,koji je, u svojstvu izdavača, zahvalio  Aleksandri Ninković Tašić, što se, kako je istakao,  bavi pomalo rudarskim poslom - da iz mraka i tmine izvlači bisere koji su naš životni putokaz i moralni obrazac. 

Knjiga "Čovek ispred nauke" je tek posebna priča, rekao je Gajšek - jer je, zamislite, lično Milutin MIlanković pisao o životu Mihajla Petrovića Alasa, gde je u pomoć pozvao i verovatno najboljeg Mikinog prijatelja, Jelenka MIhailovića. On je podsetio i na Đajinu misao da - ništa ne može biti na sreću ljudsku, ako ne počiva na ljubavi prema dobru, i dodao da iza te krilatice stoje sva četiri "zvezdobrojca".
 
Đakon Ljubomir Ranković, govoreći o knjizi "Čovek ispred nauke"; podsetio je na značaj matematike i odnos vladike Nikolaja Velimirovića i Milutina Milankovića, koje je svrstao u "so soli svetske nauke". 

Knjiga koja je najavila dva dela koja su predstavljena večeras, inspirisala je psihologa Žarka Trebješanina da svojevremeno kaže kako su - "Zvezdobrojci 1" pokazali da ima mnogo zaboravljenih naučnika i umetnika, i da bi o njima mogla da se napravi čitava serija knjiga. 

- Oni nisu zaboravljeni jer njihovo delo nije odolelo zubu vremena, već je reč o društvenom zaboravu, koji uglavnom počiva na ideološkim razlozima, rekao je Trebješanin i dodao da je od najvećeg značaja činjenica da su knjige   „Zvezdobrojci 2” i „Čovek ispred nauke” namenjene deci i mladima, koji danas imaju nakazne a ne prave uzore, koje gledaju na televiziji i u rijaliti programima, pa im je neophodno da upoznaju istinski pozitivne uzore, kako bi se s njima identifikovali. 

Priređivač knjiga Aleksandra Ninković Tašić, uz reči zahvalnosti prisutnima, parafrazirajući vladiku Nikolaja, istakla je da  "čitav ovaj napor među koricama, svih ovih knjiga, i razgovori - jesu moja želja da napravimo bolju veru". 

- I radost i tuga, kada pogledate "Zvezdobrojce 2", je ovaj zanosni deo,koji piše Ivan Đaja, koji do sada nikad nije bio objavljen. Nikada, dakle, nije bio knjiga, iako zvuči kao lek za dušu, a knjiga je zaista zlatni putokaz za dete, ali je uteha za svakog čoveka, jer kada se ovo čita, vi postajete uzdignutiji i bolji čovek - rekla je priređivačica koja je, kao vrhunsku moralnost izdvojila činjenicu što su autori, koji su predmet tih dela, upravo pisali kako bi mladim naraštajima ostavili neprolazne vrednosti, te da je cilj svih zvezdobrojaca bio - da olakšaju put onima koji dolaze za njima.

U muzičkom delu programa, kako je Aleksandar Gajšek rekao - u slavu i čast Mike Alasa, nastupila je grupa Ođila. 
photoFOTO GALERIJA