08.10.2019

Promovisana studija „Uzroci tragedije srpskog naroda Krajine“ prof. dr Dušana Banjca



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas održana promocija studije pukovnika u penziji, prof. dr Dušana Banjca „Uzroci tragedije srpskog naroda Krajine”.

Knjiga predstavlja naučno delo protkano autentičnim svedočenjima autora čiji je cilj otkrivanje istine o uzrocima zločina nad srpskim narodom Krajine.

O knjizi su govorili general-potpukovnik u penziji mr Petar Škrbić, general-potpukovnik u penziji prof. dr Radovan Radinović, mr Miloš Milašinović, psihijatar prof. dr Sandra Rašković Ivić i autor.

Kako je istakao general- potpukovnik u penziji mr Petar Škrbić autor je dugogodišnjim radom i istraživanjem nastojao da odgovori na teška pitanja o uzrocima tragedije srpskog naroda u Krajini, odgovor je, kako je naveo morao biti višedimenzionalan zbog čega je nastala studija koja je obuhvatila ovako obimnu naučnu građu.

Govoreći o sadržaju knjige mr Miloš Milašinović istakao je da se knjiga pored istraživanja uzroka tragedije, posebno bavi  njenim istorijskim, demografskim, političkim, religijskim, psihološkim i geostrategijskim aspektima .
- Na 600 stranica, sa više desetina ilustracija, autor traga za uzrocima tragedije epskih razmera naroda na prostoru Krajine. Istražujući uzroke strahovitih patnji, više generacija, autor se služio naučnim metodama i objektivnim temeljima- naveo je Milašinović, dodajući da studija ima i memoarske elemente jer je autor bio svedok tih  ratnih zbivanja.

Prema rečima psihijatra prof. dr Sandre Rašković Ivić autor je kroz studiju želeo da prikaže i ljudski aspekt zadirući u psihološku etiologiju a ne samo u istorijske i političke razloge toga doba.

-Događaje o kojima je govorio nije tumačio dogmatski, to je još jedna velika prednost ove knjige. Profesor Banjac je izvanredno izučio i pisao o psihologiji mase, koristeći izučavanja i materijale Le Bona, takođe se referiše i na Alfreda Adlera koji je pisao mnogo i o individualnoj psihologiji- navela je prof. dr. Rašković Ivić ističući da  je ono što je posebno važno  jeste to, što je autor svoja tumačenja i objašnjenja dao bez mržnje, iako je knjiga puna potresnih materijala.
 
photoFOTO GALERIJA