22.10.2019

Promocija monografije „Spomen-sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije - ogledalo istorije i tradicije 1804-1918“



Promocija izdanja Medija centra „Odbrana“, na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, započela je predstavljanjem monografije „Spomen-sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije -  ogledalo istorije i tradicije 1804-1918", objavljene na srpskom, ruskom i francuskom jeziku.

Delo, koje potpisuju potpukovnik dr Miljan Milkić, potpukovnik dr Dalibor Denda, dr Marijana Mraović i Marijana Jovelić, slikom i rečju prikazuje kako pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije čuvaju i vrednuju srpske vojničke tradicije i uspomene na ljude i događaje iz naše vojničke prošlosti.

U vrednovanju tradicija koje održavaju kontinuitet državnog i vojničkog organizovanja srpskog naroda, veliki značaj imaju spomen-sobe, u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, koje su otvorene za javnost i formirane uz pomoć kustosa Vojnog muzeja. Predstavljena monografija donosi prikaz 34 spomen-sobe.

Govoreći o osnovnoj zamisli knjige, pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“ i član Uređivačkog kolegijuma izdanja, istakao je da je reč o svojevrsnom pokretanju kulture sećanja, jer „samo onaj ko poštuje i poznaje svoju prošlost može da se odredi u sadašnjosti i da planira budućnost“.

- U toj obnovi kulture sećanja, na prvom mestu su spomen-sobe, kao prirodni nosioci te kulture iako su one samo manji deo mesta gde se neguju srpske vojničke tradicije. Naš rad na monografiji podelili smo na dve etape. Njenim objavljivanjem je završena prva, koja se sastojala u tome da se u identitet sastava Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji imaju spomen-sobe, ugrade srpske vojničke tradicije iz Prvog svetskog rata - rekao je pukovnik Karapandžin i podsetio da je monografija svečano predstavljena na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 2018. godine u nekadašnjem Ratničkom domu.

On je dodao da će druga etapa biti daleko sveobuhvatnija, a ideja je da se sa povezivanjem srpskih vojničkih tradicija i njihovim ugrađivanjem u identitet postojećih sastava ide prema svim periodima srpske vojne istorije, uz ravnopravni odnos prema svakom.

– Cilj je i to da se broj spomen-soba uvećava pa se nadamo da će svaki sastav koji ima spomen-sobu, raditi sopstvenu monografiju, jer će imati definisane kriterijume. Radeći na ovom delu i te kako smo mogli videti da je Vojska Srbije, osim što je neposredni naslednik junaka iz naših slavnih perioda, u etičkom smislu - slika svih srpskih vojski kroz istoriju. U ontološkoškom smislu ona je i ikona nebeske vojske zbog jevanđelske spremnosti za žrtvu srpskog vojnika, kroz celokupnu istoriju - zaključio je direktor Medija centar „Odbrana“, pukovnik Stevica Karapandžin.

Vesna Baltić iz Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane, koja je bila u radnom timu za izradu monografije, rekla je da je za to delo veoma značajno „kada kažemo spomen-soba, u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, to slobodno možemo da prevedemo sa nečim što bismo nazvali mali muzej“.

- Reč je o jednom obilju artefakata, što muzejske, što arhivske građe, među kojima će neki zasigurno imati status kulturnog dobra, a neki već sad imaju status dobra koja uživaju prethodnu zaštitu.

Ona je rekla i da je ono što je veoma značajno za Ministarstvo odbrane i za Vojsku Srbije to što su spomen-sobe mesta gde se prepliću kultura i tradicija, koje su nezaobilazni deo našeg identiteta.

Da monografija predstavlja kompleksan istraživački i autorski projekat, rekla je dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva, jedan od autora.

– Priprema našeg istraživačkog tima za odabir arhivske građe i fotografija zahtevao je ispunjavanje više složenih koraka i ostvarivanje uvida u postojeće istorijske materijalne artefakte i druge materijale, koje već sadrže postojeće spomen-sobe i njihovi ogranci. Imali smo niz sastanaka i ostvarili smo izuzetnu saradnju sa institucijama van sistema odbrane, a posebno centralnim i lokalnim arhivima i muzejima – rekla je Marijana Mraović i dodala da je istraživački tim prezentovao sadržinu, istorijat i tradiciju svake spomen-sobe ponaosob.

– Cilj je bio da spomen-sobe budu prikazane kroz utemeljene istorijske činjenice, potkrepljene i arhivskim dokumentima i relevantnim foto materijalom kao i muzealijama, i u tome smo uspeli, rekla je koautorka monografije „Spomen-sobe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“.