22.10.2019

Treće izdanje spomen knjige „Junaci otadžbine“



Drugog dana 64. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod sloganom „Pamtimo knjigom“, među prvim promovisanim delima ove godine, predstavljeno je treće dopunjeno izdanje spomen knjige „Junaci otadžbine“ čiji je izdavač Medija centar „Odbrana“. O delu, ali i o sećanjima na tragične godine srpske istorije govorili su načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin i načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici pukovnik Želimir Mrdalj iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Pukovnik Šljivančanin, koji je 1999. godine bio na dužnosti komandanta 53. graničnog bataljona na Kosovu i Metohiji, otkrio je da je spomen knjiga „Junaci otadžbine“ delo kojem se redovno vraća.
 - Ovu knjigu držim na stolu i bar jednom nedeljno je prelistavam. U martu i septembru, u vreme kada je moja jedinica preživela najveća stradanja i gubitke, čitam je svakodnevno. Mnogo puta sam tražio adekvatan izraz kojim bih preneo moja osećanja gledajući te stranice, ali u tome nisam uspeo, sve dok nisam čuo citat naše glumice Mire Banjac koja je razmišljajući o preminulom glumcu Marinku Madžgalju poručila „Sramota me je što sam živa, dok gledam kako mladost odlazi“. Verujte mi da se ponekad i ja tako osećam razmišljajući o svima koji su stradali tih nesrećnih godina – poručio je pukovnik Šljivančanin, dodajući da značaj ovog dela nije samo u tome da sačuva uspomenu na pale borce tokom 1998. i 1999. godine, već je ona i istorijsko svedočanstvo, budući da se, kako je to on rekao, o svakom datumu, slici i poginulom pripadniku koji se našao na njenim stranicama može ispričati posebna priča.
 
Pukovnik Želimir Mrdalj koji je 1998. bio pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice poručio je da je spomen knjiga „Junaci otadžbine“ više od jednostavne zbirke imena i biografija.
 
- Svako ime koje je zabeleženo u knjizi nosi neku svoju priču, sudbinu i uspomenu kod svih nas koji smo učestvovali u ovim događajima. Na taj način čuvamo uspomenu na sve one koji više nisu sa nama, a „Junaci otadžbine“ još jedno su sredstvo za ostvarivanje tog cilja – rekao je pukovnik Mrdalj.
 
U godini obeležavanja dve decenije od NATO agresije organizovane su brojne manifestacije, a Medija centar „Odbrana“, na predlog ministra odbrane, pristupio je izradi trećeg izdanja spomen knjige. Knjiga „Junaci otadžbine“ čuva uspomenu na pripadnike Vojske i MUP-a čiju požrtvovanost i nesebičnu žrtvu – živote koje su dali za slobodu zemlje i naroda ne sme prekriti zaborav.
 
U trećem izdanju spomen knjige prvi put na jednom mestu objavljene su 33 biografije sa fotografijama pripadnika bezbednosnih snaga koji su izgubili život tokom službe u Kopnenoj zoni bezbednosti, do decembra 2001. godine, kao Četvrto poglavlje.