22.10.2019

Tribina o iskustvima srpskih vojnih lekara u mirovnim misijama



Posetioci štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas su bili u prilici da na drugoj tribini posvećenoj vojnom zdravstvu saznaju nešto više o iskustvima srpskih vojnih lekara u međunarodnim mirovnim misijama.

Prikazujući atraktivne fotografije, hirurg iz Vojne bolnice Niš pukovnik docent dr Nebojša Đenić govorio je o istorijatu srpskog učešća u međunarodnim mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, uz objašnjenje gde su sve bili, a gde su danas angažovani srpski vojni lekari i medicinsko osoblje.

Kao prvi komandant Srpske vojne bolnice u Bangiju u Centralnoafričkoj Republici, pukovnik Đenić svedočio je o svom veoma bogatom iskustvu vojnog lekara mirovnjaka, uz poseban osvrt na okolnosti koje vladaju u verskim konfliktima zahvaćenoj Centralnoafričkoj Republici i o najvećim izazovima koje je kao hirurg doživeo u toj zemlji.

Hirurg dr Boško Milev govorio je o iskustvima iz mirovne misije Ujedinjenih nacija u Čadu (MINURCAT), u kojoj je 2009. godine sa šest kolega koji su činili hirurški tim učestvovao u sastavu poljske bolnice norveškog kontingenta. On je istakao da je cilj lakih poljskih bolnica spasavanje života, sprečavanje infekcija i obezbeđivanje daljeg transfera u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Milev je govorio i o specifičnim uslovima koje vladaju na afričkom kontinentu, kao i o medicinskim zahvatima i posebnim tehnikama koje su primenjivane tokom misije sa ciljem pomoći unesrećenima, ali i o odnosu sa lokalnim stanovništvom.

Ortoped potpukovnik dr Goran Milojković, tokom današnje veoma posećene tribine, govorio je o konceptu hirurškog zbrinjavanja pacijenata u mirovnim misijama.