23.10.2019

Tribina o izazovima vojne diplomatije



Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u okviru predstavljanja sistema odbrane, održana je tribina "Izazovi savremene vojne diplomatije u eri globalizma", na kojoj su učestvovali pripadnici Vojnoobaveštajne agencije i Odseka za saradnju sa stranim vojnim predstavnicima.

O istorijatu vojne diplomatije i ulozi izaslanika odbrane i njihovim konkretnim zaduženjima, govorio je pukovnik Aleksandar Milenković, koji je istakao da koreni vojne diplomatije sežu do davnina, a da se funkcija vojnog izaslanika menjala i nadograđivala tokom godina. U svom izlaganju, on je predstavio i zadatke izaslanika odbrane, način akreditacije i njihovu selekciju, kao i obuku, koja je različita u svakoj zemlji.

Pukovnik Milenković je, kao savet mladim oficirima koji bi jednog dana želeli da se bave poslom vojnih izaslanika, istakao da posebno obrate pažnju na učenje stranih jezika, kao i poznavanje vojne doktrine i strategije.
 
U nastavku tribine, major Milan Beronja govorio je o stranim izaslanicima odbrane akreditovanim u našoj zemlji i aktivnostima Odseka za saradnju sa stranim vojnim predstavnicima. U njegovom izlaganju posebno interesantno bilo je ilustrovanje porasta aktivnosti međunarodne vojne saradnje, koju je, primera radi, 2006. godine činila 741, a 2017. godine 1021 aktivnost, što govori o intenziviranju i velikom broju zadaraka koji proističu iz našeg položaja vojne neutralnosti.
 
Obraćajući se okupljenima na štandu  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pukovnik Saša Perović osvrnuo se na mrežu izaslanstava odbrane Republike Srbije u svetu, kao i na izazove s kojima se susreću naši izaslanici svakodnevno.
 
- Ključni izazov je brzina protoka informacija u svetu koji je postao "globalno selo". Pre dvadset godina, kada smo upućivali ljude u neke zemlje, izgledalo je kao da idu negde daleko, a danas je sve blizu, i sve se promenilo - rekao je pukovnik Perović, svedočeći o nekoliko puta većoj dinamici događanja, i dodao da povećanje bilateralnih vojnih aktivnosti - implicira znatno više posla za vojnu diplomatiju.
 
On je na kraju izlaganja rekao da pouzdano može da kaže da tamo gde imamo naše izaslanike - imamo i bolje razumevanje s tom državom, što svedoči da, kroz naš proces selekcije i obuke, dolazimo do najboljih ljudi koju mogu da izađu u susret složenim izazovima vojne diplomatije.