23.10.2019

Na Sajmu knjiga predstavljena monografija „Strani uticaj na razvoj srpske vojne doktrine u 19. i prvoj deceniji 20. veka“



Četvrti dan Sajma knjiga u Beogradu na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obeležen je promocijom novih izdanja Medija centra „Odbrana“. Jedno u nizu dela koja su danas predstavljena je i monografija „Strani uticaj na razvoj srpske vojne doktrine u 19. i prvoj deceniji 20. veka“. O knjizi su govorili njen autor pukovnik doc. dr Slobodan Đukić, načelnik katedre društvenih nauka na Vojnoj akademiji i jedan od recenzenata monografije potpukovnik dr Dalibor Denda.
 
Napravivši osvrt na razvoj srpske vojne doktrine kroz poglavlja posvećena istoriji školovanja srpskih oficira u inostranstvu, ali i službi stranih oficira u srpskoj vojsci pred Prvi svetski rat, pukovnik Đukić istakao je da je monografiju pisao sa namerom da ona bude putokaz današnjoj vojsci kako bi učeći na iskustvima iz prošlosti postala snažna vojska, kao što je to bila srpska vojska nekada.

- Na neki način, to je retrospektiva naše budućnosti, odnosno sadašnjnosti. Srpska vojska može da uči jedino na svom iskustvu i na onome što joj je zapisano u tradiciji, proučavajući svoje bitke. Naša doktrina uvek je bila doktrina dočeka, dakle aktivne odbrane – dočekati neprijatelja, zaustaviti ga i onda mu, ako je to moguće, naneti udarce. I to je najveće dostignuće srpske vojne teorije pred Prvi svetski rat – poručio je pukovnik Đukić govoreći o svom delu na Sajmu knjiga.
 
Potpukovnik Denda podsetio je da ova tema nije nepoznata u srpskoj vojnoj literaturi i u istoriografiji, ali da su se njom nekako uvek bavile osobe koje nisu bile dovoljno kompetentne i informisane.
 
- Najčešće je tu bilo reči o istoričarima koji nisu posedovali dovoljna vojnička znanja da na pravi način interpretiraju vojnoistorijske činjenice i da im daju pravo značenje. Ili je, pak, reč bila o školovanim vojnicima kojima je nedostajalo istorijske potkovanosti da istorijske činjenice smeste u odgovarajući vremenski okvir kako bi se one tumačile na pravi način. Imamo sreću da je knjigu o kojoj govorimo napisao čovek koji je u sebi objedinio i vojnička i znanja školovanog istoričara. Reč je o profesionalnom vojniku koji je karijeru započeo kao školovani oficir, koji ima ratno iskustvo, ali i o čoveku koji je od momenta kada je postao prvo asistent, a kasnije i nastavnik u Vojnoj akademiji shvatio značaj istoričarskog znanja, na filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu završio svoje magistarske studije i razvio se u jednog od vodećih vojnih istoričara koje ima Vojska Srbije – naglasio je potpukovnik Denda dodavši da se bogatstvo monografije, osim u pogledu pisanog sadržaja ogleda i u tome što je ona bogato ilustrovana fotografijama iz fonda Vojnog muzeja od kojih su neke prvi put objavljene upravo u ovom delu.