24.10.2019

Promocija knjige „Skok na Slatinu-ruski bataljon na Kosovu i Metohiji“



Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na 64. Međunarodnom sajmu knjiga, danas je predstavljena knjiga „Skok na Slatinu-ruski bataljon na Kosovu i Metohiji“ koju je priredio načelnik Odeljenja za izdavačku delatnost Medija centra „Odbrana“ Miroslav Toholj.
 
Prema njegovim rečima, u ediciji „Ratnik“ imamo svedočenja generala Pavkovića, generala Lazarevića, Boška Antića, priče sa Paštrika i Košara, „ali je važno da imamo i ova svedočenja iz perioda pred kraj agresije“.
 
Toholj je naglasio da su Rusi osećali „gorčinu u ustima“ zbog NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je u to vreme bila njihov „jedini večiti saveznik i bratska država“.
 
- U tom trenutku deo vojne, a potom i civilne diplomatije, pristaje na to da vrati sjaj ruskom oružju, ruskoj reči i ruskoj ulozi u svetu, istakao je Toholj i dodaje da od tog trenutka Ruska Federacija staje na noge i postaje „ono što smo oduvek želeli da bude“.
 
On je naglasio da se tokom istraživanja za knjigu ispostavilo da Rusi nisu zainteresovani za objavljivanje ovih podataka, a da je i kasnije, kada su sagovornici pristali da ispričaju svoja sećanja i sve do danas, kada je knjiga objavljena, ostalo jasno „da ruska vojska ne otkriva tako lako svoju ulogu u istoriji“.
 
O knjizi je na današnjoj promociji govorio i novinar i publicista Dragan Vujičić, koji je rekao da je tokom svog profesionalnog rada razgovarao sa pojedinim učesnicima osvajanja prištinskog aerodroma, ali da je knjiga „Skok na Slatinu“ za njega „divno iznenađenje“.
 
- Ovo je knjiga-roman sa melodramatičnim krajem, puna osećanja. Ovo je knjiga o tri rata – naš rat sa NATO-om, „rat“ u Rusiji između njihovog vojnog i političkog rukovodstva i treći koji su vodili ruski vojnici u svojim dušama, između onog što su osećali i onog što su videli, izjavio je Vujičić.
 
U knjizi je opisan usiljeni marš bataljona Vazdušno desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije koji su u najstrožoj tajnosti, oklopnim transporterima prešli 620 kilometara do Kosova i Metohije, stigli do aerodroma Slatina pre snaga NATO-a.