24.10.2019

Tribina o vojnom školstvu u sistemu odbrane



Peti dan 64. Međunarodnog sajma knjiga, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, započeo je tribinom pod nazivom „Vojno školstvo u sistemu odbrane “, koju je organizovao Univerzitet odbrane.

Pukovnik dr Aleksandar Bukvić vodio je kroz kratku prezentaciju mlade posetioce tribine, kojima je predstavio organizacionu strukturu vojnog školstva i govorio im o tome šta ih čeka u tom sistemu obrazovanja.

On je govorio i o akreditovanim studijskim programima u Univerzitetu odbrane i o najnovijim izdanjima knjiga objavljenim u toj visokoškolskoj instituciji, u izdanju Medija centra „Odbrana“.

Pukovnik Bukvić predstavio je prisutnima sportsku i ostalu infrastrukturu kojom raspolaže Univerzitet odbrane, jedan od najmlađih univerziteta u Republici Srbiji.

Docent dr Marjan Milenkov, jedan od autora udžbenika „Logistika u sistemu odbrane“, predstavio je to obimno delo, namenjeno drugom i trećem nivou usavršavanja, za koje je rekao da je plod dugogodišnjeg rada nastavnika na katedri logistike Vojne akademije.

O udžbeniku „Sociologija“, autora Ilije Kajteza, govorio je potpukovnik dr Srđan Starčević, a spomenuo je i ostala izdanja katedre društvenih nauka Vojne akademije, izložena na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Gostujući Profesor Vojne akademije Mirko Dinulović predstavio je svoj udžbenik „Kompozitne konstrukcije“, koji je napisao za kadete vojne visokoškolske ustanove, a penzionisani pukovnik i redovni profesor Univerziteta „Union“ dr Samed Karović govorio je svojoj knjizi „Komandovanje i rukovođenje“, koja odražava savremene potrebe vojske i Vojne akademije.