24.10.2019

Promocija novih izdanja Medija centra "Odbrana"



Promocija novih izdanja Medija centra "Odbrana" na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, četvrtog sajamskog dana, započela je predstavljanjem dve knjige iz edicije "Istorija".

Reč je o delu Aleksandra Životića "Putnikova škola ratne veštine",  i knjizi "Beleške sa ministarskih sednica uoči Velikog rata - Dušana P Stefanovića”.

O tim izdanjima Medija centra "Odbrana" govorili su dr Velimir Ivetić priređivač i autor uvodne studije druge knjige i potpukovnik dr Dalibor Denda.

Nakon Majskog prevrata, Radomir Putnik presudno je uticao na pravce razvoja srpskog Generalštaba i njegovo kadrovsko jačanje. Pod negovim vođstvom i prema njegovim zamislima, organizovan je rad u Generalštabu, sastavljeni ratni planovi i uvedeno novo naoružanje i oprema, ali i izgrađena železnička i putna mreža, koja bi se u slučaju rata mogla efikasno koristiti za potrebe odbrane zemlje - čulo se tokom promocije knjige "Putnikova škola ratne veštine".

U nedostatka originalnih zapisnika sa sednice Srpske vlade uoči Prvog svetskog rata, beleške generala Stefanovića predstavljaju istorijski izvor od prvorazredne vrednosti. Beleške ministra vojnog, pukovnika, kasnije divizijskog generala do početka rata, obiluju brojnim nepoznatim, a važnim činjenicama koje se odnose na izuzetno turbulentno vreme srpske istorije, koje nije dovoljno istraženo.