24.10.2019

Predstavljena knjiga ruskog akademika Panarina „Hibridni rat – teorija i praksa“



Poznati ruski akademik i stručnjak za informacioni rat prof. dr Igor Nikolajevič Panarin večeras je pred brojnom publikom beogradskog Doma Vojske predstavio svoju knjigu „Hibridni rat– teorija i praksa“, u kojoj objašnjava genezu terminološki novog, ali u istoriji mnogo puta ispoljenog i oprobanog fenomena nazvanog "hibridni rat".

Publikaciju doktora političkih nauka iz Moskve večeras su predstavili priređivači srpskog izdanja - vojni esksperti prof. dr Elizabeta Ristanović i brigadni general prof. dr  Miroslav Talijan. 

U knjizi prof. dr Panarina posebno se obrađuju terorizam, obojene revolucije i sajber operacije, informacioni rat koji predstavlja specifikum današnjice, kao i upravljanje informacionim tokovima u kriznim situacijama - objasnila je prof. dr Ristanović, dajući primere hibridnog rata sprovedenog nad srpskim narodom u operacijama kao što su "Bljesak", "Oluja", "Milosrdni anđeo". 

Prof. dr Ristanović je istakla da hibridni rat, kao način novog ratovanja, uključuje nova oružja i tehnologije poput sajber napada, propagande, delovanje nevladinih organizacija, ekonomske blokade, terorizam, etničke i religiozne sukobe, korupciju i druge načine delovanja koji nisu oblik klasičnog rata. Ona naglašava da savremeni rat obuhvata jednu drugu formu koja se može posmatrati kao medicinsko - biološka, a to je rat za duše ljudi. U tom kontekstu prof. dr Ristanović osvrnula se i na formulu prof. dr Panarina "3D", koja kao meru u borbi protiv hibridnog rata podrazumeva duhovnost, državnost i dostojanstvo. 

Prema rečima brigadnog generala prof. dr Miroslava Talijana, knjiga "Hibridni rat" je svestrano i originalno delo koje je proizvod višedecenijskog autorovog pedagoškog i praktičnog naučnog rada. Kako kaže, knjiga je bogata riznica podataka, u kojoj se autor osvrnuo na radove brojnih savremenih geopolitičara na kojima se zasnivaju kako zapadne tako i ruska geopolitička doktrina. 

Knjiga "Hibridno ratovanje", naglašava general Talijan, može u mnogome koristiti Ministarstvu odbrane, Vojsci Srbije, institucijama srpskog vojnog školstva i drugim vojno-obrazovnim i naučnim ustanovama, a posebno oficirskom koru jer njen tekst u velikoj meri objašnjava istoriju zbivanja među najrazvijenijim zemljama sveta. On dodaje da je Panarinovo delo korisno štivo i za državnike, političare, ali i širu čitalačku publiku koja želi da sagleda savremene pretnje i ugrožavanje bezbednosti. 

Izdavač srpskog izdanja knjige prof. dr Panarina, koji važi za jednog od najpriznatijih svetskih analitičara globalne ekonomije i geopolitike 21. veka, je Klub generala i admirala Srbije i Udruženje „Milutin Milanković”. U ime izdavača na promociji je govorio general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, koji je predstavio najznačajniji podatke iz biografije autora i istakao da Klub generala i admirala Srbije ima za cilj da prenese mladim generacijama svoja iskustva iz rada i rata, da pomogne sadašnjim pripadnicima sistema odbrane da lakše obavljaju svoju svetu dužnost - odbranu zemlje i očuvanje slobode naroda. Jedan od načina pomoći, naglašava Miladinović, je ukazivanje na nove oblike pretnji i ugrožavanja, a upravo Panarinovu knjiga može biti korisna u tome. 

Autor knjige prof. dr Igor Nikolajevič Panarin objasnio je da se izraz "hibridni rat" pojavio u SAD 2005. godine i da se kao doktrina dalje razvijao u okviru NATO-a. Panarin naglašava da se trudio da u knjizi da svoje viđenje fenomena hibridnog rata, koje se u odnosu na zapadne teoretičare razlikuje u tome što oni u sastav hibridnog rata ne uključuju obojene revolucije, terorizam i ekonomske sankcije. 

Prof. dr Panarin kaže da je važno uvideti da je vojni deo hibridnog rata na poslednjem mestu, a da je prva na udaru duhovna sfera, u čemu se prepoznaje i napad na pravoslavlje, kao deo tehnologije hibridnog rata. Drugo je, dodaje Panarin, što je srpski narod, kao i ruski, razdeljen stotinama godina, a što je upravo delo zajedničkih neprijatelja. Naš zadatak je da pre svega vratimo duhovne vrednosti, poput porodice, rekao je Panarin. 

Umetnički doprinos promociji knjige, kojoj su prisustvovali državni sekretar Aleksandar Živković i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Ranković, kao i brojni gosti iz svih sfera javnog života, dali su dramski i muzički umetnici Ivana Žigon, Lepomir Ivković, Oliver Njego i maestro klavira Nikola Rackov. 
photoFOTO GALERIJA