25.10.2019

Promocija knjiga o generalu Pavkoviću iz edicije "Ratnik"



Promocija novih izdanja Medija centra “Odbrana”, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, nastavljena je predstavljanjem dve knjige o generalu Nebojši Pavkoviću iz edicije “Ratnik”, koja beleži ratna iskustva srpskih vojnih komandanata.

Prva knjiga čiji je Pavković i autor, nosi naziv “Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1999. godine”, a druga donosi generalova “Svedočenja iz Finske” koja su, u toj zemlji na severu Evrope, zabeležili Dragana Marković i Radenko Mutavdžić.

O tim delima govorili su prof. dr Milan Mijalkovski, jedan od recenzenata prve knjige, dr Mile Bjelajac, koji je pisao predgovor za drugu i Dragana Marković koautor “Svedočenja” i glavna i odgovorna urednica magazina “Odbrana”.

Da knjiga donosi osveženje na publicističkoj sceni, u recenziji je zapisao, a danas ponovio Milan Mijalkovski.

- Autor veoma kvalitetno i bogato opisuje jedan briljantan, ali iznuđen oblik odbrane Srbije, tokom 1998. godine. Reč je o više grupa potkrepljenih činjenica i elemenata strategije i taktike, koju je Republika Srbija koristila u zaštiti svojih nacionalnih interesa, rekao je jedan od recenzenata knjige.

Bjelajac, koji je pisao predgovor za “Svedočenja iz Finske”, rekao je da je aksiom od koga svi polazimo to - da svako ima pravo da brani svoju zemlju.

- To je vododelnica na kojoj se razlikujemo. S odbranom nikad ne može da se kalkuliše, rekao je Bjelajac.

Dragana Marković, koja je sa Radenkom Mutavdžićem boravila u Finskoj i razgovarala sa generalom Pavkovićem, svedočila je o ličnim utiscima posle intervjua i prenela neke od ilustrativnih detalja tog razgovora.

 - Dogovor koji sam imala s kolegom pre puta u Finsku jeste da razgovori sa generalom Pavkovićem treba da nadiđu činjenični sled događaja iz 1998. i 1999. godine, koje je on već detaljno obradio u svojim knjigama, pa su nam pitanja bila tako sročena, rekla je Dragana Marković i dodala da odgovori definišu knjigu kao svojevrsno uputstvo za čitanje svih ostalih knjiga generala Pavkovića, jer je “rečima oslikan njegov portret”.

Na promociji se obratio i ratni komandant Prištinskog korpusa, penzionisani general Vladimir Lazarević, koji je javno uputio pozdravne reči generalu Pavkoviću.

- Sve knjige iz edicije “Ratnik” su monumentalni pisani spomenici o neizmernom heroizmu, nesalomivom borbenom moralu i najvišem stepenu patriotizma pripadnika legendarnog Prištinskog korpusa i herojske Treće armije. Te knjige krajnje objektivno, sa najkompletnijim imenima i detaljima, donose značajno svedočenje i pre svega su namenjene onima koji više nisu među nama, a to je 690 stradalnika iz Treće armije, rekao je general Lazarević.